Marathontop over Europese centen draait vierkant

Premier Sophie Wilmès matigt haar eisen voor de Europese meerjarenbegroting. Maar ze wil het verlies voor de boeren en regio's wel gecorrigeerd zien.

Het Europees Parlement dreigt met een veto tegen het budgetplan van Charles Michel. De reacties van de Europese leiders variëren van 'enorm teleurstellend' tot 'totaal onaanvaardbaar'.

'Alles ligt op tafel om beslissingen te nemen over de Europese meerjarenbegroting', zei Europees Raadsvoorzitter Charles Michel voor de start van de Europese marathontop over de centen. Maar de top draaide al direct in de soep, met oplaaiende brandjes in alle richtingen.  

De standpunten van de Europese leiders liggen mijlenver uit elkaar. De reacties op het centenvoorstel van Michel varieerden van 'zeer teleurstellend' tot 'totaal onaanvaardbaar'. De voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, dreigt met overslaande stem met een veto. Dat is geen loos dreigement. Het halfrond moet het meerjarenbudget met een absolute meerderheid van 353 stemmen op 705 goedkeuren.

Het is gemakkelijker in België een regering te vormen dan een akkoord te bereiken in deze begrotingsdiscussie.
Mark Rutte
Premier Nederland

De Nederlandse premier Mark Rutte, een liberaal, noemt Michels plan 'totaal onaanvaardbaar'. 'Het is gemakkelijker in België een regering te vormen dan in Europa een akkoord te bereiken over deze Europese meerjarenbegroting,' waarschuwde Rutte. De Nederlandse premier vormt met Denemarken, Zweden en Oostenrijk een front om de Europese meerjarenbegroting te begrenzen tot maximaal 1 procent van het bruto nationaal inkomen (bni) van de EU-landen. Ook de Duitse kanselier Angela Merkel zit op die lijn.

De Spaanse premier Pedro Sanchez, een sociaaldemocraat met wie Michel het altijd goed kon vinden, is 'enorm teleurgesteld' over het voorstel van Michel. De Franse president Emmanuel Macron, de buddy van Michel, preekt voor een combinatie van 'compromis en ambitie', maar verdedigt in de eerste plaats het geld voor zijn boeren.

Wilmès 

Premier Sophie Wilmès was een van de weinige gematigde stemmen bij aankomst in het Europa-gebouw, waar de top plaatsvindt. Wilmès aanvaardt dat ook België meer zal moeten betalen. Dat is nodig om het gat van de brexit te vullen en nieuwe uitdagingen voor het beleid aan te pakken, zoals vergroening, digitalisering, technologie, defensie en grensbewaking.

België derft in het plan van Michel nochtans 1,2 miljard aan begrotingsinkomsten. De bijdrage aan de Europese begroting stijgt jaarlijks met meer dan 1 miljard euro en ons land verliest meer dan 150 miljoen euro per jaar aan geïnde douanerechten.  Wel zegt ze 'de situatie voor België, de regio's en landbouwers te willen verbeteren'. De Belgische boeren dreigen de komende zeven jaar 800 miljoen euro aan subsidies te verliezen. De - vooral Waalse - subregio's verliezen alles samen voor 270 miljoen euro aan regionale steunmaatregelen. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud