Mertens jaagt PS op met btw op elektriciteit

PVDA-voorzitter Peter Mertens zit sinds een betoging van afgelopen weekend in campagnemodus. ©Photo News

Terwijl de regering het parlement oproept geen zotte uitgaven goed te keuren, dient de PVDA een amendement in om de btw op elektriciteit snel te verlagen. De campagne dringt de Kamer binnen.

Volgende week moet het parlement opnieuw stemmen over de voorlopige twaalfden, de noodbegroting waarmee het land draaiende wordt gehouden sinds de val van de regering-Michel. Dat lukte tot nu toe zonder grote accidenten, dankzij een onuitgegeven coalitie van liberalen, socialisten, groenen en CD&V. Eén keer liep het echter uit de hand, toen met de steun van socialisten, groenen én het Vlaams Belang een PVDA-voorstel om 400 miljoen extra uit te geven voor de zorgsector goedgekeurd raakte. Sinds dat voorval is het parlement op de rem gaan staan, omdat de PS besefte dat dat de regeringsvorming alleen moeilijker maakt. 

Ik roep de partijen op de doos van Pandora niet te openen.
David Clarinval
Minister van Begroting

Maar nu het nog altijd nergens heen gaat met de formatie en de campagneretoriek zijn intrede doet, groeit de vrees dat nieuw opbod de begroting verder doet ontsporen. Met die begroting gaat het sowieso al de verkeerde kant uit, sinds duidelijk is geworden dat de taxshift niet volledig gefinancierd was en de vergrijzingskosten blijven oplopen. Voeg daar nog een groeivertraging door de Corona-crisis aan toe en het tekort gaat weer richting 3 procent van het bruto binnenlandse product.

In de Franstalige media maakte minister van Begroting David Clarinval (MR) gisteren duidelijk dat de volksgezondheid primeert op de begroting en dat de regering niet zal aarzelen maatregelen te nemen die geld kosten. Tegelijk riep hij het parlement op 'de doos van Pandora' niet te openen met voorstellen zoals de verlaging van de btw op elektriciteit naar 6 procent, wat 600 miljoen per jaar kost. Daarop stuurde PVDA-voorzitter Peter Mertens een persbericht uit met de mededeling dat hij een amendement op de voorlopige twaalfden indient om dat btw-tarief te verlagen, gefinancierd door een meerwaardebelasting.

Groot showgehalte

Zowel de demarche van Mertens als die van Clarinval heeft een groot showgehalte. De btw-verlaging is een fiscale maatregel, terwijl de voorlopige twaalfden alleen de uitgaven regelen. Het amendement van Mertens is dus zonder voorwerp, of het moet zijn: de PS opjagen. In de Kamercommissie Financiën liggen vier voorstellen - van de PS, de sp.a, de PVDA en het Vlaams Belang - over de btw te wachten. Maar die worden - met instemming van de PS en de sp.a - vertraagd via het Rekenhof. Mertens is dus vooral campagne aan het voeren. Sowieso is de kans klein dat de btw-verlaging er komt. Naast de regeringspartijen zijn ook de N-VA en de groenen tegen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud