Montea verzilvert jaarcijfers met recordkoers

Montea bouwde in Nederland de grootste bakkerij van Europa.

Montea, de specialist in logistiek vastgoed, wil zijn portefeuille de komende twee jaar met een kwart doen groeien. De winst en het dividend moeten tegen 2021 met 10 procent stijgen.

Voor Montea  was 2019 een grand-crujaar. Het is erin geslaagd zijn vastgoedportefeuille met 150 miljoen euro uit te breiden. Die werd niet alleen groter in volume, maar ook in waarde.

Investeerders zijn bereid steeds scherpere rendementen te aanvaarden, zeker voor logistiek vastgoed. Mede daardoor is de reële waarde van de portefeuille van Montea gestegen met 248 miljoen euro (+27 procent) naar 1,159 miljard euro.

De groep uit Erembodegem is erin geslaagd de bezettingsgraad in het laatste kwartaal te verhogen van 98,6 procent naar 99,3 procent. Dat niveau werd nooit eerder bereikt. In Nederland en België is geen leegstand. Enkel in één park in Frankrijk is dat nog het geval.

De aandeelhouders zien het dividend over 2019 met 12 procent stijgen naar 2,54 euro bruto.

Ambitie

De portefeuille moet de komende twee jaar met nog eens een kwart toenemen tot 1,45 miljard euro. 61 procent van die groei is al geïdentificeerd. Dankzij de kapitaalverhoging van 161 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019 zit Montea aan een schuldgraad van 39 procent (51% een jaar eerder). Het kan nog 400 miljoen euro in cash investeren voor het een schuldratio van 55 procent bereikt. Zowel de totale portefeuille als de beurskapitalisatie (1,5 miljard euro) zit stevig boven 1 miljard euro.

Montea noteert tegen een premie van 110 procent op zijn intrinsieke waarde (44,54 euro). De hoge premie moet, net als bij concurrent WDP, voor een stuk worden gerelativeerd. De portefeuille van Montea is boekhoudkundig conservatief gewaardeerd tegen een rendement van 6,3 procent. Nieuwe transacties in de markt gebeuren aan 5 procent.

Naar aanleiding van het rapport verhoogde Degroof Petercam de rating voor de logistieke vastgoedgroep van afbouwen naar houden. Voor Degroof Petercam is de historisch hoge bezettingsgraad - samen met de vertrouwelijke outlook die Montea meegaf - een reden voor een prompte verhoging van het koersdoel van 63 euro naar 87 euro. 'Ondanks de stevige concurrentie in de logistieke markt komt Montea erg sterk voor de dag. We geloven dat het nog conservatief is in zijn vooruitzichten. Het kan teren op een stevige landbank met een ontwikkelingspotentieel van 670.000 vierkante meter op strategische locaties als Tiel, Schiphol en Lummen', zegt analiste Amal Aboulkhouatem. Het aandeel won 2 procent tot 98,10 euro.

Montea ging donderdag 1,9 procent hoger tot een recordkoers van 98 euro. 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud