N-VA stelt voorwaarden voor opname minderjarige migranten uit Griekenland

De Europese lidstaten zouden bereid zijn minderjarige migranten uit de overbevolkte kampen op de Griekse eilanden over te nemen. ©REUTERS

De Europese Commissie wil dat de lidstaten een duizendtal minderjarige migranten die in precaire omstandigheden op de Griekse eilanden leven onder hun hoede nemen. De N-VA eist dat het om een eenmalig initiatief gaat.

De Europese landen lijken bereid te zijn Griekenland bij te springen bij de opvang van de migranten die op het Griekse grondgebied vreblijven. Terwijl de Grieken aan hun grens een robbertje uitvechten met Turkije, dat duizenden migranten door heeft gelaten tot aan de Griekse grens, zitten er in Griekenland nog eens ruim 100.000 mensen in een niemandsland. Ruim 40.000 van hen zitten vast op de Dodekanesos-eilanden, na oversteek vanuit Turkije. De opvangcapaciteit is er beperkt en bovendien zijn er maandenlange wachttijden om zich te kunnen registreren voor een asielprocedure. Commissie-voorzitster Ursula von der Leyen zou nu 1.000 tot 1.500 minderjarigen, die er zonder begeleiding van hun ouders of een volwassene zitten, willen overnemen. Frankrijk, Portugal, Luxemburg, Finland, Kroatië en Duitsland zouden al ja hebben gezegd. België houdt zijn antwoord nog in beraad. De N-VA wil dat er eerst een grondige screening gebeurt en dat in Griekenland de opvang anders wordt georganiseerd. 'Om te beginnen moet in Griekenland betere en gespecialiseerde opvang georganiseerd worden, met een apart opvangcentrum aangepast aan de noden van minderjarigen. Daar moet men eerst en vooral worden overgaan tot de identificatie van de minderjarigen. We moeten nagaan of het wel om echte minderjarigen en om echte vluchtelingen gaat', stelt Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA). De N-VA vindt ook dat er specifiek moet worden ingezet op het terugvinden van de ouders. Dit kan volgens De Vreese gebeuren met Belgische (financiële) steun en expertise.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud