Netanyahu op kop om regering te vormen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu won volgens de officiële resultaten de parlementsverkiezingen van 2 maart. ©AFP

Benjamin Netanyahu en zijn partij haalden volgens de officiële resultaten 36 zetels in het 120-koppige Israëlische parlement, drie meer dan zijn rivaal Benny Gantz.

Een dikke week na de parlementsverkiezingen in Israël hebben de officiële resultaten woensdag de overwinning bevestigd van premier Benjamin Netanyahu. Diens partij Likoed haalde 36 zetels in het 120-koppige parlement. Samen met zijn rechtse en religieuze bondgenoten kan Netanyahu rekenen op de steun van 58 parlementsleden. Dat zijn er drie te weinig voor een meerderheid.  

President Reuven Rivlin heeft tot 17 maart om een formateur aan te wijzen. Als leider van de grootste partij eiste Netanyahu die rol al op. Zijn rivaal Benny Gantz strandde met zijn centrumrechtse partij Blauw-Wit  op 33 zetels. Maar Gantz hoopt zelf een meerderheid te vinden. Hij onderhandelt achter de schermen ook met de ex-minister Avigdor Lieberman, die met zijn partij Ons Huis zeven zetels heeft en vastbesloten is Netanyahu van de macht te verdrijven.

Netanyahu en Gantz zijn verwikkeld in een lange en bittere machtsstrijd. Daardoor moesten de Israëli's het afgelopen jaar al drie keer naar de stembus om een parlement te kiezen. In april en september 2019 eindigden Netanyahu en Gantz nek aan nek maar slaagde geen van beide erin een regering te vormen. Ook dit keer lijkt de formatie een lastig karwei te worden. Bovendien begint volgende week een proces tegen Netanyahu wegens fraude en machtsmisbruik.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud