Netanyahu strandt op zucht van ultrarechtse meerderheid

Benjamin Netanyahu claimde maandagavond de overwinning. ©AFP

Benjamin Netanyahu heeft de overwinning bij de Israëlische parlementsverkiezingen van maandag geclaimd, al strandt zijn ultrarechtse droomcoalitie volgens de voorlopige resultaten op een zucht van de meerderheid.

'Dank u', tweette de ontslagnemende Israëlische premier Benjamin Netanyahu maandagavond, vlak nadat de media de eerste exitpolls gepubliceerd hadden. Die voorspelden voor zijn rechts-nationalistische partij Likoed een duidelijke zege. En met 90 procent van de stemmen geteld, houdt de trend aan. Met 36 zetels zou Netanyahu de rivaliserende partij Blauw-Wit op afstand houden. Die centrumrechtse partij van Benny Gantz zou op 32 zetels stranden. 

Maandag trokken de Israëli's voor de derde keer in minder dan een jaar naar de stembus om een parlement te kiezen. De nieuwe stembusgang was nodig omdat de politiek op een dood spoor was beland. De verkiezingen van april en september vorig jaar hadden geen duidelijke winnaar opgeleverd. Netanyahu haalde in september met Likoed 32 zetels, 1 minder dan Blauw-Wit van Gantz.

Coalitiegesprekken

Maar geen van beiden slaagde erin een meerderheid in de Knesset, het parlement, te vinden voor een coalitieregering. Het is maar de vraag of de verkiezingen van maandag een einde maken aan de impasse. Volgens de voorlopige resultaten zou Netanyahu nog altijd geen meerderheid halen. Samen met rechtse en ultraorthodoxe partijen blijft hij steken op 59 van de 120 zetels in de Knesset.

59
Geen meerderheid
Het rechtse blok rond Netanyahu zou 59 van de 120 zetels halen in het parlement, twee te kort voor een meerderheid.

Netanyahu wacht niet op de einduitslag en kondigde maandagavond al aan coalitiegesprekken te beginnen. Waarschijnlijk was dat een manoeuvre om zijn tegenstanders voor het blok te zetten. Een woordvoerder van Likoed zei dat Netanyahu verwacht dat hij enkele parlementsleden uit het kamp-Gantz kan overtuigen over te lopen. 'Er zullen wel overlopers opduiken.'

Het centrumblok rond Gantz kan volgens de eerste resultaten rekenen op 54 parlementsleden. Daarmee ligt de bal, net als bij de twee vorige verkiezingen, in het kamp van de gewezen minister van Defensie Avigdor Lieberman. Die haalde maandag met zijn rechts-nationalistische partij Ons Huis 7 zetels, wat van hem opnieuw de kingmaker maakt. De afgelopen maanden weigerde Lieberman een coalitie met Netanyahu omdat hij niet wil samenwerken met diens religieuze coalitiepartners. Maar hij was ook niet van plan Gantz aan een meerderheid te helpen.

Corruptie

We verdienen die eindeloze instabiliteit niet. Wij verdienen een regering die ten dienste staat van de bevolking.
Reuven Rivlin
Israëlisch president

De winst voor Likoed wijst erop dat veel kiezers zich niet storen aan de schandalen waarin Netanyahu verwikkeld is. Hij werd afgelopen januari formeel in staat van beschuldiging gesteld wegens corruptie en machtsmisbruik in drie aparte zaken. Volgens Netanyahu gaat het om een heksenjacht, en hij probeerde in het parlement een meerderheid te vinden voor een immuniteitsregeling. Tevergeefs, op 17 maart begint de rechtszaak tegen de ontslagnemende premier. Het is onduidelijk in hoeverre Netanyahu's juridische perikelen de formatie kunnen belemmeren.

Opvallend was de hoge opkomst maandag, die zelfs het hoogste peil bereikte sinds 1999. Op voorhand was gevreesd dat veel Israëli's hun kat zouden sturen, ofwel uit vrees voor het coronavirus, ofwel uit onvrede over de politieke impasse. De frustratie bestaat wel en werd maandag verwoord door president Reuven Rivlin. 'Dit zou een feestdag moeten zijn', zei hij in een boodschap aan de burgers. 'Maar ik heb niets te vieren. We verdienen die eindeloze instabiliteit niet. Wij verdienen een regering die ten dienste staat van de bevolking.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud