Nog geen studenten imamopleiding

De Belgische imamopleiding blijkt vooralsnog geen succes.

Geen enkele student schreef zich al in voor de Belgische imamopleiding, die nochtans in februari van start moest gaan.

De imamopleiding is een samenwerking tussen de KU Leuven en vzw AFOR. Die vzw is een instituut van de Moslimexecutieve, het vertegenwoordigende orgaan van moslims in België. Maar AFOR blijkt nog steeds niet actief te zijn, wat maakt dat de opleiding nog geen studenten heeft. Dat schrijft het Leuvense studentenblad Veto.

Nochtans maakte minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zich in de eindejaarsperiode sterk dat de eerste imamstudenten in februari aan de opleiding konden beginnen.

30 studenten

De KU Leuven mikte op dertig studenten bij de aanvang van de opleiding. De universiteit richt niet zelf een imamopleiding in, maar verzorgt de academische vorming. Om imam te worden moet je een half jaar via een diplomacontract vakken opnemen in recht, geschiedenis en religiewetenschappen. Volgens de faculteit Theologie en Religiewetenschappen bestonden alle vakken al en moest er van haar kant weinig gebeuren, waardoor de problemen zich situeren bij de partnerorganisatie AFOR.

Die vzw richt het theologische luik van de opleiding in. Het is onduidelijk of dat instituut al actief is. Afgelopen maanden was er veel controverse rond AFOR, omdat de vzw nauwe banden heeft met Turkse en Marokkaanse autoriteiten zoals Diyanet en een politieke islam zou promoten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud