Noors staatsfonds stemde tegen Apple, Amazon en Alphabet

’s Werelds grootste staatsfonds, dat de olie-inkomsten van Noorwegen beheert, stemde tijdens de aandeelhoudersvergaderingen tegen voorstellen van Apple, Amazon, Facebook en de Google-moeder Alphabet. De tegenstemmen hadden betrekking op onder meer topverloningen, leert het jongste rapport over verantwoord beleggen van het staatsfonds.

In dat rapport gaat het fonds in op enkele van zijn 3.412 meetings met bijna 1.500 bedrijven vorig jaar. Daarmee geeft het een ongeziene inzage in zijn relaties met de bedrijven waarin het belegt.
Tijdens die meetings legde het fonds Amazon op de rooster over zijn mensenrechtenbeleid, Citigroup en 13 andere banken over hun antiwitwasbeleid, en Toyota en Volks­wagen over de oorsprong van kun kobaltaankopen.
‘De manier waarop bedrijven zulke thema’s aanpakken zal een impact hebben op hoe ze waarde creëren op lange termijn’, zegt Carine Smith Ihenacho, hoofd deugdelijk bestuur van het staatsfonds, in de zakenkrant Financial Times.
Het fonds publiceerde volgens Smith Ihenacho richtinggevende documenten over ‘belangrijke thema’s’ zoals de samenstelling van de raad van bestuur, anticorruptiemaatregelen en mensenrechten. Het geeft daarmee aan dat deugdelijk bestuur aan belang wint in zijn evaluatie van beleggingen. Het Noors staatsfonds bezit gemiddeld 1,4 procent van elke beursgenoteerd bedrijf in de wereld.
KVH

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud