Grafiek van de dag

Opnieuw meer jobaanbiedingen in mei

©Mediafin

In mei stuurden Vlaamse bedrijven 16.203 vacatures uit. Dat is een derde meer dan op het dieptepunt in april, toen het aantal nieuwe jobaanbiedingen terugviel tot het niveau van 2009. Maar ook na de eerste stijging van de vacaturecijfers sinds het begin van de coronacrisis ligt het niveau nog 40 procent lager dan vorig jaar.

In bijna alle bedrijfstakken waren er in mei meer nieuwe vacatures dan een maand eerder. Vooral de sociale sector, de detailhandel en de bouwsector zoeken opnieuw meer werknemers. Maar ondanks de voorzichtige stijging van het aantal jobaanbiedingen zitten veel sectoren nog niet op het niveau van de voorbije jaren. In de horeca en het toerisme zijn er in mei opnieuw 37 procent meer nieuwe vacatures dan in april, maar de sector zoekt nog altijd 86 procent minder werknemers dan een jaar eerder. 

In de land- en tuinbouw is er voor het eerst dit jaar een daling van het aantal nieuwe vacatures, zowel maandelijks als jaar op jaar. Landbouwers stuurden in mei 39 procent minder vacatures uit dan vorig jaar. Ook de gezondheidszorg, die nochtans handen tekort heeft, telt 17 procent minder jobaanbiedingen dan in 2019. Alleen bedrijven die bouwmaterialen produceren, sturen meer vacatures uit. De sector zoekt 63 procent meer werknemers dan in april en stuurt zelfs 10 procent meer jobaanbiedingen uit dan een jaar eerder.Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud