Philippe Huyzentruyt geeft na 34 jaar de fakkel door

Philippe Huyzentruyt, de gedelegeerd bestuurder van Groep Huyzentruyt, zet volop in op Polen.

Thomas Van Poucke (32) volgt Philippe Huyzentruyt (57) op als CEO van Groep Huyzentruyt, een van de belangrijkste residentiële ontwikkelaars van West-Vlaanderen. Hij krijgt een opdracht mee die kan tellen: vooral door expansie in Polen de omzet op vijf jaar verdubbelen.

Groep Huyzentruyt, opgericht in 1910, is een van de oudste woningbouwers van het land.  Philippe Huyzentruyt, die tot de vierde generatie in het familiebedrijf behoort en de enige aandeelhouder is, werd in 1986 na zijn studies in de VS op zeer jonge leeftijd CEO van de groep en bouwde het bedrijf uit. Net als Matexi, Durabrik en Bostoen bouwde de groep de voorbije decennia duizenden woningen in ons land.

Tegen 2025 mikken we op 110 miljoen euro op de Belgische markt, aangevuld met 40 miljoen euro in Polen.
Philippe Huyzenrtruyt
Gedelegeerd bestuurder Groep Huyzentruyt

Maar de markt waarin de groep opereert, is de voorbije jaren sterk veranderd. Vergunningen voor verkavelingen zijn niet meer zo eenvoudig te verkrijgen. Bovendien willen, naast de grote jongens als Immobel, Triple Living en Atenor, vele nieuwe spelers een graantje meepikken. Nieuwkomers als Ion zijn vaak ook beter gewapend om in te spelen op de terugkeer naar de grote steden.

Stagnatie

Een groot deel van de marktgroei de voorbije jaren ging aan Groep Huyzentruyt voorbij. De omzet bleef hangen op 60 à 75 miljoen euro, maar de winstgevendheid was geen probleem. Daarvoor hamerde Huyzentruyt te veel op het belang van de rentabiliteit van de projecten. ‘Voor de toekomst gaan we voluit voor een duurzaam project, dat we al jaren voorbereiden’, zegt Huyzentruyt.

Prefilled caption for story 6828778

Philippe Huyzentruyt, de gedelegeerd bestuurder van Groep Huyzentruyt, zet volop in op Polen.

In het verleden was de bouwgroep zowel aannemer als ontwikkelaar. Die eerste activiteit heeft ze bijna volledig afgebouwd, waardoor ze nog ‘maar’ een dertigtal arbeiders in dienst heeft. ‘Zo kunnen we de winstmarge voor belastingen van 3 à 4 procent naar 10 procent brengen.’

Ook werkt de groep enkel op de residentiële nieuwbouwmarkt. Omdat de Belgische markt steeds meer verzadigd raakt, zet Huyzentruyt sterk op Polen in. Na de val van de Muur ging hij er als jonge ondernemer al eens kijken, maar toen durfde hij de stap niet te zetten.

Sinds een drietal jaar heeft de groep een dochterbedrijf in Polen. In de zomer gaat in Warschau de spade in de grond voor de bouw van 150 appartementen. 600 wooneenheden zitten in de pijplijn. 

De woningbouwer realiseerde in België vorig jaar een omzet van 75 miljoen euro. ‘Tegen 2025 mikken we op 110 miljoen euro, aangevuld met 40 miljoen euro in Polen.’ Dat land moet een springplank worden voor projecten in de buurlanden.In Polen is een grote nood aan moderne residentiële huisvesting. Onder meer Matexi, Immobel en Atenor hebben er belangrijke woningprojecten. Ghelamco is er de belangrijkste ontwikkelaar voor kantoren.

Stap opzij

Nu volop wordt ingezet op de implementatie van het toekomstplan verkiest Huyzentruyt een stap opzij te zetten. Thomas Van Poucke, een jonge dertiger die na zijn studies doorgroeide en de directeur verkoop en marketing was, wordt de nieuwe CEO. Huyzentruyt zal zich als gedelegeerd bestuurder toeleggen op de strategie en de externe contacten.

Prefilled caption for story 6828778

Philippe Huyzentruyt, de gedelegeerd bestuurder van Groep Huyzentruyt, zet volop in op Polen.

Huyzentruyt krijgt in de raad van bestuur drie externe onafhankelijke bestuurders naast zich. Luc Missine, de directeur van Unizo, wordt de voorzitter. Ook  Peter De Prins, professor management aan Vlerick Business School, en Stefaan Gielens, de CEO van Aedifica, worden lid van de bestuursraad.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud