Rechtbank sabelt reorganisatie bij De Lijn neer

De Lijn is momenteel bezig met een reorganisatie. ©BELGA

De Antwerpse arbeidsrechtbank verplicht De Lijn om in elke provincie aparte sociale verkiezingen te organiseren. Dat is een nieuwe tegenslag voor de moeizame reorganisatie bij het vervoersbedrijf.

De Lijn krijgt een nieuwe tegenslag te verwerken. De Antwerpse arbeidsrechtbank verplicht de Vlaamse Vervoersmaatschappij om opnieuw zes ondernemingsraden in de vijf provincies en de hoofdzetel in te stellen.

Die eis gaat lijnrecht in tegen de reorganisatie 'DL 2020' die De Lijn momenteel uitrolt. Het bedrijf besliste enkele jaren geleden zijn dubbele hiërarchie met provinciale en thematische directies af te schaffen. De vijf provinciale entiteiten, in de loop der jaren uitgegroeid tot baronieën, verdwenen. Heel wat diensten kwamen samen op de hoofdzetel in Mechelen. 

Voor de sociale verkiezingen in mei wilde De Lijn de bestaande 6 ondernemingsraden vervangen door 1 orgaan. Dat is volgens De Lijn logisch omdat ze voortaan uit één technische bedrijfseenheid bestaat.

Span of control

De drie vakbonden vreesden dat ze hun leden daardoor niet goed konden vertegenwoordigen. De arbeidsrechtbank volgde hen maandag volledig. In de uitspraak, die De Tijd kon inkijken, maken de rechters brandhout van de reorganisatie.

Zo blijkt de centrale aansturing bij het bedrijf te gebeuren via drie 'business units'. De cruciale directies Operaties en Techniek werden onderverdeeld in twee 'zones', volgens de rechters 'op basis van de vage uitleg 'span of control''. Elke entiteit heeft nog altijd een eigen budget en arbeidsreglement.

De rechters stellen fijntjes vast dat De Lijn in de laatste versie van de statuten, op de website en het intranet zelf nog het begrip 'entiteiten' gebruikt. 'Het argument van De Lijn dat de wijziging van intranet tijd kost, komt in het huidige digitale tijdperk weinig ernstig over', sneren ze.

Strip

Bovendien wijst de rechtbank erop dat de cao die De Lijn in 2018 met het ACV sloot over de reorganisatie, enkel geldt voor bedienden. De chauffeurs, die een groot deel van het personeel uitmaken, werden amper geïnformeerd. 'Ze kregen enkel een flyer in de vorm van een strip', klinkt het.

De rechtbank besluit dat De Lijn, ondanks de aangekondigde reorganisatie, nog altijd via de entiteiten werkt. 'In tegenstelling tot wat De Lijn voorhoudt, gaat het nog altijd om een dubbele structuur', klinkt het. De rechtbank verplicht het bedrijf nu om de sociale verkiezingen opnieuw per provincie te organiseren.

De directie van De Lijn zegt teleurgesteld te zijn in de uitspraak. 'Blijven voortwerken met 6 ondernemingsraden strookt niet met de realiteit van ons bedrijf', zegt woordvoerster Sonja Loos. 'De 6 entiteiten bestaan niet meer. Sociaal overleg gestoeld op die oude structuur werkt vandaag niet meer.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud