Regisseur Roman Polanski niet naar uitreiking Césars

De Pools-Franse filmregisseur Roman Polanksi (86) blijft vanavond weg van de uitreiking van de Césars, de Franse filmprijzen. Hij nam de beslissing ‘met grote spijt’, zei hij gisteren in een verklaring.

‘J’accuse’, Polanski’s jongste film over de geruchtmakende rechtszaak Dreyfus, is twaalf keer genomineerd voor de Césars. Al in november kwam het bij de première van de film tot protest. Verschillende vrouwen blokkeerden de toegang tot de filmzaal in Parijs. De fotografe en actrice Valentine Monnier had Polanski er in de media van beschuldigd dat hij haar in 1975 verkracht zou hebben. Polanski’s advocaat ontkende dat.
De heisa die nadien ontstond, dompelde de Académie des Arts et Techniques du Cinema, die verantwoordelijk is voor de nominaties, in een diepe crisis. De Académie kreeg bovendien kritiek vanwege een gebrek aan gendergelijkheid, etnische diversiteit en transparantie. De raad van bestuur nam midden februari collectief ontslag.
In 1977 werd Polanski in de
Verenigde Staten al aangeklaagd voor de aanranding van een dertienjarig meisje. Hij pleitte schuldig, maar vluchtte weg uit de VS voor het vonnis werd uitgesproken. Tegen hem loopt nog altijd een aanhoudingsbevel. Polanski is bekend van films als ‘The Pianist’ en ‘Rosemary’s Baby’.

Roman Polanksi. © AFP

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud