Saoedi-Arabië zwijgt over opgepakte prinsen

Kroonprins Mohammed bin Salman en prins Mohammed bin Nayef in 2016. ©AFP

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft vier topfiguren uit de koninklijke familie gearresteerd. Het is onduidelijk waarvan ze beticht worden.

Drie dagen zijn verstreken sinds de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman een paar van de prominentste leden van de Saoedische koninklijke familie liet oppakken en nog altijd zwijgen de Saoedische media en autoriteiten als vermoord. Hoewel een paar arrestanten intussen weer op vrije voeten zijn, zitten de belangrijkste twee - prins Ahmed bin Abdulaziz en prins Mohammed bin Nayef, respectievelijk de enige nog levende broer en de neef van de huidige koning Salman - sinds vrijdag in een koninklijke villa opgesloten. Ook de broer van bin Nayef en de zoon van bin Abdulaziz werden opgepakt, net als tientallen hoge ambtenaren en officieren.

Om hoeveel mensen het gaat, is onduidelijk. Even onduidelijk is waar ze precies van worden beticht. Bereidden ze een couppoging voor, zoals bronnen in de koninklijke familie suggereerden? Of wou bin Salman zijn criticasters en concurrenten in de strijd om de troon uit de weg ruimen? De kroonprins ligt in poleposition om zijn 84-jarige vader, koning Salman, op te volgen en de arrestaties leidden tot speculaties dat die op zijn sterfbed zou liggen. De geruchtenmolen draaide op een bepaald moment zo hevig dat het hof zich genoodzaakt zag foto's en video's van de koning te verspreiden om te bewijzen dat hij gezond was.

Hilton-hotel

Het nieuws doet nog maar eens de twijfels over bin Salman oplaaien. Sinds hij in 2017 tot kroonprins werd gekroond, profileert hij zich als een hervormer en een bondgenoot van het Westen. Maar zijn imago kreeg forse knauwen door enkele impulsieve en meedogenloze beslissingen zoals de bloederige oorlog in Jemen, de boycot van Qatar en de moord op de journalist Jamal Khashoggi. 

Vlak na zijn aantreden plaatste de jonge kroonprins al eens honderden prinsen en zakenlui onder huisarrest in een Hilton-hotel. Hoewel de officiële aanklacht corruptie luidde, werd dat vooral gezien als een zet om te tonen dat hij de touwtjes in handen had.

Saoediwatchers geloven dat achter de jongste arrestaties dezelfde logica schuilt. In sommige takken van de enorme koninklijke familie, die zo'n 10.000 leden telt, zou de onvrede over de kroonprins de jongste tijd zijn opgelaaid. Het verwijt luidt dat bin Salman de betrekkingen met het Westen doet verslechteren en de spanningen met Iran doet oplopen, terwijl de olieprijzen sterk dalen. 

De ambitieuze kroonprins zou in de grote familie Saud worden verweten dat de betrekkingen met het Westen verslechteren, de spanningen met Iran oplopen, terwijl de olieprijzen sterk dalen.
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud