Sipef verwacht beterschap na 'vulkaanjaar' 2019

Vulkaan Ulawun barstte vorig jaar drie keer uit in Papoea en beschadigde de oliepalmen op Sipefs plantage.

Ongunstige weersomstandigheden en de spuwende vulkaan Ulawun drukten vorig jaar Sipefs palmolieproductie met 11 procent. In combinatie met een lage palmolieprijs duwde dat de plantageholding in het rood.

2019 is een jaar dat ze bij Sipef niet snel zullen vergeten. Niet alleen vierde het Schotense plantagebedrijf zijn eeuwfeest, het was in meer dan een opzicht ook een horrorjaar. De palmolieproductie van de groep viel 11,2 procent kleiner uit dan in 2018. In Indonesië, waar het leeuwendeel van Sipefs plantages liggen, had de teelt van oliepalmen nu eens te lijden onder droogte, dan weer onder overvloedige regen.

De grootste klap kreeg Sipef in Papoea-Nieuw-Guinea, waar de plantage Hargy Oil Palms drie keer werd getroffen door een uitbarsting van de vulkaan Ulawun. Zo'n 45 procent van de plantage werd bedekt met een laag as en de oliepalmen verloren een groot deel van hun takken. De jaarproductie in Papoea kelderde met 26,9 procent.

Ook de andere teelten van Sipef hadden het niet gemakkelijk, met uitzondering van bananen. Voor rubber was het zonder meer een slecht jaar. Door een schimmelziekte lag de latexproductie een vijfde lager dan in 2018. Thee had dan weer te lijden onder een lange periode van droogte.

Geen dividend

De prijzen zaten evenmin mee. De palmolieprijs herstelde fors in het vierde kwartaal - door een sterke daling van het aanbod en een forse vraag slonken de voorraden - maar over het hele jaar was de prijs vrij laag: gemiddeld 566 dollar per ton. De crisis in de autosector woog op de rubberprijs, terwijl thee 14 procent minder opbracht dan in 2018.

De combinatie van lagere productievolumes en minder goede prijzen leverde Sipef een bedrijfswinst op van amper 4,9 miljoen dollar. Een jaar eerder verscheen nog 42,7 miljoen in de boeken. Netto dook de groep 8 miljoen dollar in het rood. In 2018 bedroeg de nettowinst 30,1 miljoen dollar, al was er toen een meerwaarde op de verkoop van de verzekeringsactiviteiten. 

Sipef keert normaal 30 procent van zijn nettowinst uit aan de aandeelhouders - onder wie de referentieaandeelhouders Ackermans & van Haaren en de familie Bracht. Omdat het jaar in het rood eindigt, moeten zij het zonder dividend stellen.

Herstelde prijzen

Voor 2020 ziet het er beter uit. Sipef verwacht dat zijn palmolieproductie met meer dan 10 procent stijgt en ook profiteert van de herstelde palmolieprijs. 'Structureel zit het goed. De vraag naar palmolie is absoluut aanwezig, terwijl het aanbod veel lager is', zegt CEO François Van Hoydonck.

Kleine boeren halen minder opbrengst omdat ze de voorbije twee, drie jaar minder hebben bemest door de lage prijzen. Bovendien is er geen groei meer in de sector, nu Indonesië een algemene stop op plantageontwikkeling heeft afgekondigd.

Het coronavirus verstoort de markt wel. 'We waren op weg naar heel goede prijzen toen de epidemie uitbrak', zegt de Sipef-topman niet, al ziet hij geen zware impact van het virus. 'Palmolie is niet rechtstreeks gelinkt aan de epidemie. De mensen moeten blijven eten en consumeren.'

Sipef heeft al meer dan een derde van zijn verwachte palmolieproductie verkocht tegen een gemiddelde prijs van 727 dollar per ton. Zowel qua volume als qua prijs is dat een stuk meer dan een jaar geleden. Voor 2020 rekent het bedrijf op 'verbeterende resultaten'. Nauwkeuriger becijferen doet Sipef niet, omdat het nog te vroeg op het jaar is.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud