Taliban vallen Afghaans leger aan

Een Afghaanse militair bidt bij een grafsteen. ©EPA

De fundamentalistische taliban hebben in zeker 13 provincies aanvallen uitgevoerd op de Afghaanse veiligheidsdiensten, waardoor een gedeeltelijke wapenstilstand snel weer beëindigd is. Bij de aanvallen werden minstens zes militairen gedood en vielen ook tal van gewonden.

Het jarenlange geweld in Afghanistan was de jongste dagen fors afgenomen na een staakt-het-vuren dat anderhalve week geleden met de taliban was gesloten. Dat leidde dit weekend tot het ondertekenen van een historisch vredesakkoord tussen de taliban en de Verenigde Staten, die al sinds 2001 actief zijn in Afghanistan en een einde willen maken aan hun langstlopende oorlog ooit. Eergisteren hadden de taliban al gemeld een einde te hebben gemaakt aan de wapenstilstand. Zabihullah Mujahid, de woordvoerder van de moslimrebellen, zei toen dat het offensief tegen de Afghaanse troepen werd hernomen, maar niet tegen de buitenlandse troepen.

De aanvallen maken de onderhandelingen die de taliban moeten voeren met de Afghaanse regering nog wat moeilijker. Onenigheid over het vrijlaten van gevangenen vormt sowieso een groot struikelblok. De Afghaanse president Ashraf Ghani weigert 5.000 talibanstrijders vrij te laten, hoewel de opstandelingen dat hadden afgesproken met de Verenigde Staten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud