Turbulente, positieve beursweek eindigt met de bibber

De Bel20 klom de voorbije week met 3,3 procent tot 2.862 punten. Sinds het dieptepunt van 17 maart is de Brusselse beursgraadmeter reeds 13 procent hersteld. Beleggers trekken zich op aan de historische initiatieven van regeringen en centrale banken om volop de stimuluskaart te trekken in reactie op de impact van het coronavirus. Toch is het beursherstel zeer relatief. Tegenover de piek van 17 februari noteert de Bel20 nog altijd 32 procent lager.

Bovendien eindigde de week op een valse noot door de tuimeling van de financiële zwaargewichten KBC (-8%) en ING (-9%) vrijdag. De regeringen dringen er bij de banken op aan om de dividenden te schrappen. Gisterenavond vroeg de ECB aan de Europese banken tot minstens oktober 2020 geen dividenden te betalen.
De lijst met dividendschrappers stijgt dagelijks. Steeds meer beleggers vinden dit in het huidige klimaat een daad van ‘goedehuisvaderbeheer’. Gisterenavond liet Bpost het slotdividend varen, in navolging van bedrijven als Deceuninck, Van de Velde, Roularta, Kinepolis en Umicore.
Beleggers zijn volledig in de ban van het virus. ‘Volgende week is het uitkijken of de Europese besmettingen een piek bereiken, in welke mate de VS in lockdown gaan en of China een tweede golf kan vermijden’, zegt strateeg Gaétan Peroux van UBS Wealth Management.
Eén ding staat vast: de beurzen zullen ook in de komende weken nog bijzonder volatiel zijn.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud