Van angst naar kooppaniek

De EuroStoxx50 spurtte dinsdag 9,3 procent hoger. Beleggers trokken zich op aan de heropening van de Chinese provincie Hubei, de lagere besmettingen in Italië en het vooruitzicht op een nooit gezien stimuluspakket in de VS.

Na het ellendige nieuws van de voorbije weken focusten beleggers zich op de sprankels positieve berichten die misschien toelaten om voorbij de huidige crisis te kijken. Dat resulteerde in zelden geziene koersbewegingen. Enkele voorbeelden: de oliegroep Shell won 22 procent, de autobouwer Daimler 27 procent en staalproducent ArcelorMittal 19 procent.

AP Möller Maersk kwam met gunstig nieuws. De grootste containerrederij ter wereld blijft op volle snelheid en op alle routes varen ondanks ‘significante uitdagingen in de wereldwijde aanvoerketens’. Dat zei voorzitter Jim Hagemann tijdens een digitale investeerdersmeeting. Zowat 80 procent van de internationale goederenhandel gebeurt via containers over zee.
Maersk heeft een vijfde van de wereldcontainervloot in handen. Het aandeel dikte in Kopenhagen 9 procent aan tot 5.506 kronen.
Zelfs wie met een winstwaarschuwing kwam, werd opgevist. De maker van sterke dranken Pernod Ricard - een participatie van de holding GBL - denkt dat de coronacrisis de bedrijfswinst dit boekjaar 2019/2020 een vijfde lager zal sturen. De verkoop in China stortte in elkaar en in de taxfreeshops op luchthavens denkt de Franse groep 80 procent minder te zullen verkopen. Het bedrijf stipt wel aan dat de financiële positie gezond blijft. Het aandeel won 3,6 procent tot 127,65 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud