Verven we de living eens virtueel?

Zowat elke verffabrikant heeft tegenwoordig een app in de aanbieding. ©Belgaimage

Hoe zal uw woonkamer eruitzien als u de muren een nieuwe laag verf geeft? En welke kleuren zijn dan over­dreven, of net saai? Zichzelf uit het hoofd voorstellen hoe een kamer uit de verf komt, is lastig en het beeld van staaltjes is beperkt. Daarom zijn er verfapps die wel kleur bekennen.

Vergeet het geknoei met staaltjes die weinig zeggen: met uw smartphone en de juist app kunt u uw woon- of slaapkamer volledig virtueel verven, zo vaak u wilt. Zowat elke fabrikant heeft tegenwoordig een verfapp in de aanbieding, al brengen ook veel onafhankelijke ontwikkelaars hun exemplaar op de markt. 

Met Paint Tester voor Android kunt u snel uw interieur een ander kleurtje geven. Na het openen van de app maakt u een foto van de kamer of selecteert u een uit uw fotobibliotheek. Daarna kiest u - uit zowat alle kleuren die uw beeldscherm kan afbeelden - de gewenste kleur, en de app probeert de muren daarin af te beelden. Dat lukt meestal aardig, maar soms ook niet, als de software bijvoorbeeld niet herkent waar de muur begint en het raam eindigt. Eenvoudige en contrastrijke vormen, zoals een zwart tv-scherm op een witte muur, zijn doorgaans geen probleem, daar wordt netjes rond geverfd.

Hoe agressief Paint Tester te werk gaat bij het inkleuren van objecten, kunt u met een schuiver aangeven. Als de app een stoel of tafel mee inkeurt, kunt u dat meestal zo ongedaan maken. Zijn er toch nog fouten, dan is er een digitale gom waarmee u vlakken manueel kunt uitwissen. Het eindresultaat kunt u opslaan om later opnieuw te bekijken, om kleuren te vergelijken of om op sociale media te delen. Een nadeel van de app is dat de gratis versie een karrenvracht aan advertenties toont en dat de gemaakte foto’s enkel in een lage resolutie beschikbaar zijn. Voor foto’s in een hogere resolutie moet u de betalende versie gebruiken. Die kost 2,89 euro en is reclamevrij.

Sociale interactie

Ook de fabrikant Akzo Nobel heeft voor zijn verfmerken Sikkens en Levis twee apps uitgebracht die met augmented reality een virtueel likje verf op uw muren aanbrengen. Die van Sikkens, Expert, is bedoeld voor professionele schilders die hun klanten willen overtuigen, maar biedt grotendeels dezelfde mogelijkheden als die van Levis, Visualiser.

Met de app neemt u een panoramische foto. Daarna is het een kwestie van met uw vinger te tikken om de kleur van de muren te veranderen.

Met Visualiser kunt u van uw kamer een panoramische foto nemen. Die geeft een beter beeld dan een foto van één muur. Daarna is het een kwestie van even met uw vinger te tikken om de kleur van de muren te veranderen. Ook is het mogelijk kleuren te combineren, zoals een hoofd- en een accentkleur. Een belangrijk onderdeel van de app is de sociale interactie tussen vrienden en kennissen. U kunt kleurideeën opslaan en delen, waarna uw vrienden suggesties en voorstellen kunnen doen.

Als u uw keuze gemaakt hebt, geeft de app u toegang tot het hele gamma van Levis, inclusief de productinformatie, de prijslijsten en een overzicht van de winkels waar u de verf kunt kopen. Een andere interessante mogelijkheid
is het digitale moodboard, waarop u inspiratie en ideeën voor kamers en kleuren samen kunt brengen. Als u op straat of in een restaurant een mooie kleur ziet, kunt u die opslaan, waarna Levis zijn meest soortgelijke verfvariant voorstelt. 

Visualiser is eenvoudig te gebruiken en ziet er gelikt uit, maar de augmented-realitycomponent valt soms tegen. Zo kon de app moeilijk het onderscheid maken tussen een spierwitte muur en een zwartgrijze zetel, waardoor beide een kleurbad kregen. Ook werden geregeld kussens in zetels en delen van vloertegels mee ingekleurd.

Vijftig tinten grijs

Een andere app die niet mag ontbreken op de smartphone van amateurschilders is RAL Colors. Die biedt een volledig overzicht van alle kleuren en hun bijbehorende RAL-nummer. Handig als u in de verfwinkel staat: zo moet u niet omschrijven welke van de vijftig tinten grijs u bedoelt en kunt u de verkoper het juiste nummer geven.

U kunt uw meester­creaties uploaden, tips vragen, en andere virtuele binnenhuisarchitecten volgen.

Een bedenking daarbij is dat kleuren er op een smartphonescherm net iets anders uitzien dan op een muur. Enige voorzichtigheid - en gedubbelcheck met een staaltje - is dus geboden. De apps Pantone Studio (iOS) en myPantone (Android), waarmee u snel de Pantone-nummers van kleuren vindt, zitten in dezelfde categorie.

 Magicplan is dan weer onontbeerlijk als u wilt weten hoeveel liter verf nodig is om uw huis een make-over te geven. Met de camera van uw smartphone scant en meet de app alle kamers op. Daarna krijgt u automatisch een vloerplan aangeboden, inclusief de afmetingen en een 3D-model van elke kamer. Uw lintmeter kan dus bij het restafval. Magicplan heeft meerdere betalende versies, maar amateurschilders komen met de gratis uitvoering al ruim aan hun trekken.

Spelen met decorstukken

Wilt u een stap verder gaan en uw huis volledig herinrichten, dan is Homestyler een waardevolle gezel. Als u in de app een foto van uw kamer neemt, kunt u die virtueel volledig heraankleden. Niet alleen kunt u de muren verven, u kunt ook meubels, tapijten, schilderijen en andere decoratie - van bestaande merken - toevoegen.

De muren inkleuren gaat helaas niet automatisch, dat moet u al ‘vingervervend’ doen. Maar de mogelijkheid te spelen met decorstukken maakt veel goed. De app heeft daarnaast een leuke augmented-realitymodus waarin u door de kamer wandelt, langs de opgestelde, nieuwe decorstukken.

Bovendien hecht ook Homestyler waarde aan de gebruikerscommunity. U kunt uw meestercreaties uploaden, commentaar en tips vragen aan anderen en andere virtuele binnenhuisarchitecten volgen. Een nadeel van de gratis app is dat hij enkel op relatief sterke hardware optimaal werkt. Op een oudere Apple iPad Air 2 loopt de app geregeld vast en werkt ze weinig flitsend. En weet ook: de kamers goed fotograferen en inrichten, opdat de verhoudingen en de afmetingen van de objecten kloppen, vraagt tijd én oefening.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud