Vic Swerts en Frank Donck kopen kwart van Studio 100

Vic Swerts, de oprichter van de siliconen- en lijmenproducent Soudal, en Frank Donck, de managing director van 3D Investors, hebben naar schatting 125 tot 150 miljoen euro veil voor een belang van 25 procent in de entertainmentgroep Studio 100. Ze geven onder meer Marc Coucke en Gimv, die ook in de running waren voor het belang in de entertainmentgroep, het nakijken.

Studio 100, het bedrijf achter onder meer Plopsaland, Samson en Gert/Marie, Mega Mindy, Kabouter Plop en K3, wilde een nieuwe aandeelhouder aan boord hijsen, zodat de huidige eigenaars een deel van hun aandelen kunnen verkopen. De Antwerpse groep was tot nu in handen van de oprichters Gert Verhulst (33,6%) en Hans Bourlon (33,6%) en van de private-equitypoot van BNP Paribas Fortis (32,5%). Swerts, Bourlon en Verhulst kennen elkaar al langer van het netwerk rond de Onderneming van het Jaar, een bekroning die Studio 100 in 2009 en Soudal in 2011 in de wacht sleepten.

De vier aandeelhouders hebben voortaan elk ongeveer een kwart van het bedrijf in handen. Een prijs werd niet vrijgegeven, maar de deal is volgens onze informatie 125 à 150 miljoen euro waard.

Swerts neemt via zijn familieholding Jonelinvest een belang van 17 procent en Frank Donck met 3D Investors van 8 procent. Swerts krijgt ook een zitje in de raad van bestuur van Studio 100. ‘Maar ik ga me niet bemoeien met het management’, klinkt het bij de ondernemer, die gisteren 80 jaar werd. ‘De vraag is of dat met een aandeelhouder als Marc Coucke door zijn ervaring in de entertainmentbusiness niet anders zou zijn geweest.’

Swerts en Donck kennen elkaar al lang. Swerts' schoonzoon, Jurgen Vandervelden, die directeur Belux is bij Soudal, en Donck waren allebei een tijdje actief bij Investco, de voorloper van KBC Private Equity. Beide ondernemers zijn ook betrokken bij Opening the Future, een initiatief van de serieondernemer Urbain Vandeurzen rond hersenziekten. ‘Ik ben blij dat Frank Donck een derde van het bedrag bijlegt, want de volledige som zou iets te veel geweest zijn’, zegt Swerts.

Swerts en Donck brengen geen extra kapitaal in. Dat zou ook niet nodig zijn. Het Vlaamse Disney is - met een brutobedrijfswinstmarge (ebitda) van 35 procent op een omzet van 180 miljoen euro - een cashmachine die weinig schulden torst.

De zoektocht naar een vierde aandeelhouder werd in de herfst gelanceerd. Meer dan tien kandidaten maakten hun interesse bekend. Na een eerste selectie bleef een zestal over, zowel uit binnen- als uit buitenland.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud