Vlaamse miljonairs delven onderspit in strijd om Studio 100

Mega Mindy is een van de personages van Studio 100, dat soms wordt omschreven als 'het Vlaamse Disney'.

In de strijd om een kwart van de entertainmentgroep Studio 100 vochten verschillende Vlaamse miljonairs om de hoofdprijs. Naast Vic Swerts en Marc Coucke boden ook de ondernemersfamilies Colruyt en Essers mee. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Vic Swerts, de oprichter van de siliconen- en lijmenproducent Soudal, en investeerder Frank Donck (3D) haalden eind vorige week een van de meest begeerde Vlaamse investeringsdossiers van de jongste jaren binnen: ze verwerven samen een kwart van de aandelen van Studio 100.

Tot nu toe was geweten dat het duo onder meer Marc Coucke het nakijken gaf. Die werkte op het dossier samen met zijn vriend en zakenpartner Bart Versluys van de gelijknamige vastgoedontwikkelaar. Ook de investeringsmaatschappij Gimv bood mee.

25
Kandidaten
Bij de start van de zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder waren er in totaal een 25-tal kandidaten op het dossier Studio 100 actief.

Swerts en Donck gaven in de tweede fase van het biedproces een zestal concurrenten het nakijken, zeggen meerdere bronnen. Behalve Coucke, Versluys en Gimv aasden ook de Vlaamse ondernemersfamilies Essers en Colruyt op de Antwerpse groep. Er bleven in die fase naar verluidt ook twee buitenlandse spelers over, een familie en een financiële investeerder.

Bij de start van de zoektocht naar een nieuwe aandeelhouder waren een 25-tal kandidaten 'van erg diverse pluimage' betrokken, liet Hans Bourlon, de CEO van Studio 100, donderdag in Trends optekenen.

Nulrente

Dat zoveel familiale ondernemers op het dossier werkten, toont aan hoeveel geld bij rijke ondernemersfamilies in Vlaanderen circuleert. En hoe dat geld op zoek is naar alternatieve beleggingen die meer opbrengen dan een nulrentende bankrekening. Vastgoed en directe of indirecte investeringen in andere bedrijven zijn geliefkoosde pistes.

KORT

Studio 100 ging in de herfst op zoek naar een bijkomende aandeelhouder zodat de bestaande eigenaars een deel van hun aandelen zouden kunnen verkopen. De jongste dertien jaar waren de aandelen van de media- en entertainmentgroep verdeeld tussen de oprichters Gert Verhulst en Hans Bourlon en de private-equitypoot van BNP Paribas Fortis. Die krijgen straks ondernemer Vic Swerts en investeerder Frank Donck naast zich. Het duo versloeg een zestal andere kandidaten.

Zowel voor de familie Essers als voor de familie Colruyt - waarvan de telgen nog operationeel actief zijn - is diversificatie niets nieuws. De familie achter de Limburgse logistieke groep H. Essers zit al fors in vastgoed - ze bezit naar verluidt honderden studentenkoten in Leuven - en in durfkapitaal. Ze is ook een van de geldschieters van het technologiefonds Smartfin Capital II. De familie Colruyt, van de gelijknamige supermarktgroep, diversifieert al decennialang via het familiaal investeringsvehikel Korys. 

Dat Gimv ook naar Studio 100 keek, is niet verrassend. De investeringsmaatschappij stond 13 jaar geleden al op een zucht van een investering in de entertainmentgroep. BNP Paribas Fortis Private Equity haalde toen de buit binnen.

Lokaal geld

De voorkeur van het management en van de eigenaars van Studio 100 ging naar een Vlaamse partij, zegt Hans Bourlon. 'Bij de presentaties merkte ik dat het aan een Vlaamse gegadigde gemakkelijker uit te leggen is wie we zijn en wat we doen. Als je voor een Londense private-equityspeler zit, is het niet gemakkelijk over Kabouter Plop, Samson en Gert en K3 te spreken. Laat staan dat ze de impact ervan op meerdere generaties in Vlaanderen en Nederland vatten. Daarom opteerden we vrij snel voor een Vlaamse partij.'

Swerts zal bij de afsluiting van de deal via zijn familieholding Jonelinvest 17 procent van Studio 100 bezitten en Frank Donck via 3D 8 procent. Swerts krijgt ook een zitje in de raad van bestuur. Het duo betaalde naar verluidt rond 125 miljoen euro voor een kwart van de aandelen. Dat waardeert Studio 100 op zo'n half miljard euro. De resterende aandelen blijven in de handen van Bourlon (25%), Gert Verhulst (25%) en BNP Paribas Fortis Private Equity (25%). 

Lees zaterdag het interview met Vic Swerts in De Tijd.


Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud