weekboek

Vuile oorlog tussen De Wever en Rutten

Redacteur Politiek & Economie

Zet de vuile oorlog tussen Bart De Wever en Gwendolyn Rutten de regering-Jambon onder hoogspanning, net zoals de vijandelijkheden tussen De Wever en Kris Peeters vroeger de regering-Michel besmetten?

Vanop het Martelaarsplein klinkt het resoluut dat de sfeer in de Vlaamse regering goed is. De vijandelijkheden tussen de twee coalitiepartners N-VA en Open VLD worden buiten de muren van de Vlaamse regering gehouden, klinkt het. Maar was dat ook niet wat toenmalig premier Charles Michel (MR) zei, toen zijn centrumrechtse regering degenereerde in een 'kibbelkabinet'?

Toen was de aanleiding dat 'Kris Peeters (CD&V) op de bagagedrager van de fiets zat en met zijn beide voeten afremde'. Nu is de aanleiding dat Rutten (Open VLD) in de ogen van De Wever (N-VA) 'verraad' pleegde. Door met PS-voorzitter Paul Magnette mee te willen draaien naar paars-groen - of bij uitbreiding ervan: een Vivaldi-coalitie - hypothekeerde ze de kansen van de N-VA om een regering met de PS te vormen.

Door ruziënd over de straatstenen te rollen dreigen de N-VA en Open VLD de Vlaamse regering in de vernieling te rijden, en dus zichzelf in de voet te schieten. Want de kiezer houdt niet van politiek geruzie. Dat was toch de les van 26 mei.

De N-VA beseft dat het geen zin heeft nog te schieten op Rutten, haar rijk aan de Melsensstraat 34 is eind maart toch uit. Bij Open VLD is het wachten op de nieuwe voorzitter, die dan werk kan maken van een normalisatie van de relaties met De Wever.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud