Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Bij wie sluit ik mijn woonkrediet af?

Het traditionele bankenrondje dat gepaard gaat met de zoektocht naar de juiste hypothecaire lening kan tegenwoordig een stuk efficiënter. Maar snel is daarom niet altijd beter bij de keuze van een lening.
Advertentie

Vandaag bieden verscheidene banken de mogelijkheid om een woonlening snel en vanuit de luie zetel af te sluiten. Hello home! - het digitale merk van BNP Paribas Fortis - pionierde met die formule in januari 2016. De bank biedt een woonkrediet aan voor de aankoop van een bestaande woning, tegen een vast tarief en met vier optionele kortingen (schuldsaldo, brandverzekering, loondomiciliëring, quotiteit ≤80%). ‘Die kortingen zijn voor iedereen gelijk’, luidt het bij BNP Paribas Fortis.

Internet

Hello bank! is niet de enige internetbank die hypotheekleningen aanbiedt. Ook Keytrade Bank biedt met KeyHome al langer een onlinewoonkrediet aan. Het volledige proces van simulatie tot ondertekening verloopt digitaal.

‘Ongeveer 12 procent van onze kredieten werd in 2019 via de digitale weg afgesloten.’ 

De onlinehypotheekleningen beperken zich trouwens niet langer tot de typische internetspelers. Ook de traditionele banken hebben de digitale weg gevonden. Zo kan een hypothecaire lening bij KBC al volledig digitaal worden afgewerkt. ‘Ongeveer 12 procent van onze kredieten werd het afgelopen jaar op die snelle manier afgesloten’, luidt het bij de bank. KBC onderstreept ook dat de tarieven dezelfde zijn, ongeacht langs welk kanaal de klant de lening afsluit.

BNP Paribas Fortis lanceerde vorig jaar de dienst Easy Housing. ‘Wie een lening wil aangaan voor de aankoop of renovatie van een woning moet in principe tot vijf keer langsgaan bij zijn bankkantoor. Met deze dienst volstaat één kantoorbezoek, namelijk voor het advies. De rest verloopt volledig digitaal’, luidt het bij de bank. De kredietsimulatie kan ook onmiddellijk, en moet niet worden aangevraagd. Volgens BNP Paribas Fortis kan met deze innovatie de klant in minder dan 24 uur een hypothecair krediet afsluiten (simulatie, aanvraag, getekende offerte...). Al is dat theoretisch. Gemiddeld bedraagt de tijd tussen aanvraag en ondertekening via deze dienst 9 dagen.

Kredietmakelaar

Dat u niet langer in elk bankkantoor binnen hoeft te gaan voor een kredietvoorstel, ontslaat u nog niet van de rondvraag die u bij de verschillende banken moet doen om een vergelijking te kunnen maken. Een aantal financiëledienstverleners heeft zich daarom gespecialiseerd in het vergelijken van tarieven bij de verschillende banken. Het gaat bijvoorbeeld om de kredietmakelaars Immotheker of Hypotheek.winkel.

9
dagen
Gemiddeld bedraagt de tijd tussen aanvraag en ondertekening via de online dienst 'Easy Housing' van BNP Paribas Fortis 9 dagen.

Beide makelaars werken volgens een gelijkaardig model, waarbij ze geen aparte vergoeding aanrekenen aan de klanten, maar waarbij ze vergoed worden door de financiële instellingen. Volgens de makelaars is de vergoeding per instelling gelijkaardig, zodat ze geen voordeel doen als de lening bij de ene of andere instelling wordt afgesloten.

Nadeel van deze formule is dat niet alle banken deelnemen. ‘KBC doet niet mee met dergelijke initiatieven’, luidt het bij de bank. ‘We geloven dat een woonkrediet meer is dan een rentetarief. We willen een duidelijke meerwaarde bieden aan klanten door een gepersonaliseerde en geïntegreerde aanpak’, luidt het. Op die manier heeft u ook niet de garantie dat u steeds de goedkoopste tarieven krijgt die er op de markt te vinden zijn.

Voorwaarden

Wie online een lening afsluit, moet ook opletten voor te snelle conclusies. De voorwaarden van de hypothecaire leningen kunnen van bank tot bank grondig verschillen. Zo kan het tarief bij de ene bank gekoppeld zijn aan de voorwaarde van een brandverzekering, terwijl er bij de andere bank geen voorwaarden zijn. Hierdoor wordt het soms bijzonder moeilijk om alle hypothecaire leningen te vergelijken.

De voorwaarden van de hypothecaire leningen kunnen van bank tot bank grondig verschillen.

Welk kanaal het meest geschikt is, zal dus afhangen van uw persoonlijk profiel. Wie weinig tijd heeft, zal wellicht voor de digitale weg kiezen. Anderen hebben toch nog graag het persoonlijke contact en willen de vragen face to face voorleggen. In een persoonlijk gesprek is het risico ook kleiner dat u uw eigen ontleningscapaciteit te hoog inschat.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud