Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe haalbaar blijft nieuwbouw?

Bouwen is duurder dan kopen. Zeker nu alle nieuwbouwwoningen aan strenge energienormen moeten voldoen.
Advertentie

Nieuwbouwwoningen waarvoor een bouwaanvraag zal worden ingediend in 2021 zullen gemiddeld 10 procent duurder zijn dan vergelijkbare huizen die werden gebouwd in de periode 2017-2018. Dat komt omdat nieuwbouwwoningen aan steeds strengere energienormen moeten voldoen.

6 op 7
starters
We zien dat ongeveer zes op de zeven starters kiest voor het kopen van een woning en slechts één op de zeven gaat voor bouwen.

De meeste starters hebben ook begrepen dat een huis kopen een makkelijker te bereiken doel is dan woning bouwen. En daar komt nog bij dat het zo goed als onmogelijk is om een woonkrediet te krijgen dat alle kosten van nieuwbouw zou dekken, omdat banken toch een zekere eigen inbreng eisen en ze -onder impuls van de Nationale Bank- wat strenger moeten zijn in het toekennen van hypothecaire leningen.

Uiteindelijk zien we dat ongeveer zes op de zeven starters kiest voor het kopen van een woning en slechts één op de zeven gaat voor bouwen.

Hoeveel moet u vooraf gespaard hebben om te kunnen bouwen?

Stel: U koopt een perceel van 200.000 euro en bouwt daarop een woning van 400.000 euro. Bij voorkeur investeert u 10 procent eigen middelen in de bouwgrond, goed voor 20.000 euro. Banken zullen doorgaans eisen dat u ook de kosten voor uw rekening neemt. In dit geval: 20.000 euro aan registratierechten op de grond, daarna nog eens 84.000 euro aan btw op de constructie en 28.000 euro voor de architect. Alles samen maakt dat 152.000 euro aan eigen middelen.

Dat hoeft niet om spaargeld te gaan. De beschikbare middelen kunnen ook voortkomen uit de verkoop van een eerste gezinswoning -die eventueel met winst werd verkocht. Verder zijn er ook ouders of grootouders die een schenking doen aan hun (klein)kinderen.

 

 

 

Hoeveel moet u vooraf gespaard hebben om te kunnen bouwen?

 

Stel:

U koopt een perceel van 200.000 euro en bouwt daarop een woning van 400.000 euro. Bij voorkeur investeert u 10% eigen middelen in de bouwgrond, goed voor 20.000 euro. Daarna begint de optelling van de ‘bijkomende’ kosten: 20.000 euro aan registratierechten op de grond, daarna nog eens 84.000 euro aan btw op de werken en 28.000 euro voor de architect.

 

Dat betekent dat u over 152.000 euro aan eigen middelen moet beschikken om van een vergelijkbaar project te mogen dromen.

 

Hierbij maken we even de kanttekening dat niet iedereen die bouwt over een spaarrekening van 152.000 euro of meer beschikt. De beschikbare middelen kunnen ook voortkomen uit de verkoop van een eerste gezinswoning -die eventueel met winst werd verkocht. Verder zijn er ook ouders of grootouders die een schenking doen aan hun (klein)kinderen.

 

Bovendien gaan banken in uitzonderlijke gevallen een hogere hypotheek toestaan. Dat kan dan gaan om jonge starters die nog niet de kans gehad hebben om veel te sparen, maar wel een mooi studieparcours hebben afgelegd en uitzonderlijk goed verdienen bij een solide werkgever. Starters met een goed dossier krijgen dus effectief de kans om meer te lenen.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud