Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Met welke kosten moet u rekening houden bij nieuwbouw?

Wie een nieuwe woning bouwt, heeft natuurlijk een bouwgrond en bakstenen nodig. Maar dat zijn niet de enige kosten waarmee u rekening moet houden.
Advertentie

Registratierechten

Wie een bouwgrond koopt, betaalt daar registratierechten op. In Vlaanderen is dat 10 procent, in Brussel is dat 12,5 procent, en in Wallonië ook 12,5 procent. Maar in bepaalde gevallen (wanneer u een bouwgrond koopt om een bescheiden woning op te bouwen) betaalt u in Wallonië minder.

Bij de aankoop van een sleutel-op-de-deurwoning, waarbij u de grond en het (toekomstige) gebouw samen koopt van dezelfde verkoper, betaalt u in Vlaanderen geen 10 procent registratierechten op de grond, maar wel 21 procent btw. Dat is niet zo wanneer grond en constructie van aparte entiteiten worden gekocht.

Btw

Voor nieuwbouw geldt het tarief van 21 procent. In een beperkt aantal centrumsteden geldt een verlaagd btw-tarief van 6% in geval van ‘wederopbouw’ van een gesloopte woning.

Ereloon architect

Er bestaat geen vast tarief voor het ereloon van de architect. Zeven à  acht procent op de waarde van de werken is gangbaar.

Op bepaalde (grotere) werven is een veiligheidscoördinator vereist: hiervoor bestaan geen vaste tarieven. De kostprijs is afhankelijk van het bouwvolume, de complexiteit van de werken en de duurtijd van de werf.

Energieconsulent

Voor investeringen in energiezuinige technieken kan u een energieconsulent inschakelen.

Nutsvoorzieningen

Voor de aansluiting op nutsvoorzieningen zoals water, elektriciteit en gas moet u rekenen op 2.500 à 5.000 euro.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud