Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wanneer moet ik de aannemer betalen?

Anders dan bij de aankoop van een woning -waarbij u de verkoopprijs in één keer overschrijft- betaalt u bij een nieuwbouw of bij een grondige renovatie de aannemer in schijven.
Advertentie

Die schijven volgen het logisch verloop van de werken: ruwbouw, afwerking van de ruwbouw zonder dak, afwerking van ruwbouw met dakbedekking, plaatsen van leidingen en buitenschrijnwerk, plaatsen van het binnenschrijnwerk en uiteindelijk de voorlopige oplevering.

Telkens een bepaald onderdeel van uw nieuwbouw is afgewerkt, zal u de aannemer moeten betalen.

Woonkrediet

Meestal bent u een woonkrediet aangegaan voor uw nieuwbouw. Wat betekent die betaling in schijven voor uw hypothecaire lening? 

Bij het opnemen in schijven van uw woonkrediet moet u wel rekening houden met een reserveringscommissie.

In dat geval wordt het geleende geld door de bank in schijven op uw rekening overgeschreven, in functie van de facturen die u bezorgt. Bij dergelijke gespreide stortingen is het wel opletten voor de reserveringscommissie. Als het geleende geld na een bepaalde periode niet volledig is opgevraagd, dan betaalt u kosten op het deel dat nog niet werd opgevraagd.

Zowel de periode als de kosten kunnen van bank tot bank verschillen. Bij BNP Paribas Fortis geldt er een tarief van 0,20 procent per maand voor het bedrag dat na 12 maanden niet is opgenomen. Bij ING begint de reserveringscommissie al na 6 maanden te lopen. Het tarief bedraagt, op jaarbasis 1,75 procent. Na 1 jaar loopt het tarief verder op tot 2 procent. Er zijn ook banken die geen reserveringscommissie aanrekenen. Informeer u dus best op voorhand over die mogelijke kosten.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud