Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Maak een afspraak bij uw bank als u wilt investeren in vastgoed

Om te weten wat u financieel aankan en hoeveel u kunt lenen, maakt u best eerst een afspraak bij uw bank.

Sinds januari 2020 moeten banken zich bij het toekennen van hypothecaire leningen houden aan de richtsnoeren van de Nationale Bank. De financiële toezichthouder formuleerde een aantal toezichtsverwachtingen omdat hij vindt dat banken nog altijd te gemakkelijk leningen toekennen.

80
procent
Bent u een vastgoedinvesteerder en leent u voor een pand dat u daarna wilt verhuren, dan zal u nog maximaal 80 procent van de aankoopwaarde van uw pand kunnen lenen.

Leent u voor een huis waarin u zelf gaat wonen, dan zal u nog maximaal 90 procent van de aankoopwaarde van uw woning kunnen lenen, en dus een deel van de aankoopprijs (10 procent) én de kosten zelf moeten financieren. Voor beginnende kopers kunnen er soepelere voorwaarden gelden.

Bent u een vastgoedinvesteerder en leent u voor een pand dat u daarna wilt verhuren, dan zijn de toezichtsverwachtingen strenger en bedraagt de drempel 80 procent. U zal dan 20 procent van de aankoopprijs zelf moeten financieren, net als de kosten. De Nationale Bank hanteert wel een tolerantiemarge. Zo mag 10 procent van het leenvolume een hogere quotiteit hebben, maar die mag niet meer dan 90 bedragen.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud