Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Hoe uw groen vastgoedproject financieren?

Duurzaam bouwen of verbouwen betaalt op de lange termijn zichzelf terug, maar vergt investeringen aan de start. Al wordt het prijskaartje op allerlei manieren verzacht.
Advertentie
©Pieter Van Eenoge

Jaar na jaar moeten woningen, zowel nieuwbouw als renovatieprojecten, aan strengere energienormen voldoen. Tegen 2050 moet elk huis en appartement in Vlaanderen het energielabel A hebben, wat overeenkomt met een EPC-score van maximaal 100. EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat geeft weer hoe energiezuinig uw woning is. De labels gaan van A tot F, of van energiezuinig tot energieverslindend.

Vandaag haalt amper 4,6 procent van de bijna 3 miljoen huizen en appartementen in Vlaanderen dat streefdoel. Nog 2,9 miljoen woningen te gaan dus, ofwel gemiddeld 95.000 per jaar in de komende 30 jaar. Wie energiezuinig bouwt of renoveert, kan daarom rekenen op heel wat steunmaatregelen. We zetten de belangrijkste op rij.

Belastingvoordelen

  • 6 procent btw in plaats van 21 procent bij sloop en heropbouw
Het verlaagde btw-tarief bij sloop en heropbouw geldt dit en volgend jaar in heel het land.

Sommige woningen zijn er zo slecht aan toe dat afbreken en vervangen door nieuwbouw een betere optie is dan renoveren. In een aantal steden is dat al permanent het geval, maar tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 kunt u in heel België onder bepaalde voorwaarden recht hebben op het verlaagde btw-tarief van 6 procent op sloop en heropbouw in plaats van 21 procent. Dat geldt voor woningen die gedurende vijf jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn met een bewoonbare oppervlakte van maximaal 200 vierkante meter. U moet daarvoor een aanvraag indienen via het portaal MyMinfin.

  • Lagere aankoopbelasting in Vlaanderen

Wie in Vlaanderen een gezinswoning koopt en die binnen vijf jaar grondig energetisch renoveert - in het vakjargon een ingrijpende energetische renovatie (IER) - betaalt slechts 5 procent aankoopbelasting in plaats van het standaardtarief van 6 procent.

Voor een ingrijpende energetische renovatie moet u minstens 75 procent van de buitenschil van uw woning - denk aan de gevel, het dak en de vloer - (na)isoleren én de opwekker voor verwarming (bijvoorbeeld de verwarmingsketel) of koeling volledig vervangen.

  • Minder onroerende voorheffing in Vlaanderen

Wie zijn woning energiezuinig (ver)bouwt, profiteert in Vlaanderen van een vermindering op de onroerende voorheffing. Dat is de jaarlijkse weerkerende belasting die eigenaars op hun vastgoed betalen op basis van het kadastrale inkomen van de woning. 

De vermindering kan worden toegekend voor nieuwbouw, voor verbouwingen die gelijkgesteld zijn met nieuwbouw en voor gebouwen die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan.

Vanaf het aanslagjaar dat volgt op het jaar waarin het E-peil van de woning bepaald werd, wordt de vermindering automatisch toegekend op uw aanslagbiljet. U moet er zelf niets voor doen.  Het E-peil van de woning geeft aan hoe energiezuinig het pand is. Hoe lager dat cijfer, hoe energiezuiniger uw woning.

Als u na de vaststelling van het E-peil bijkomende maatregelen neemt om het gebouw nog energiezuiniger te maken, dan heeft dat geen invloed meer op de toekenning van de vermindering.

Als de woning van eigenaar verandert, profiteert de nieuwe eigenaar voor de rest van de termijn van de vermindering.

  • Lagere schenkbelasting in Vlaanderen

Ook bij een schenking van vastgoed probeert de Vlaamse overheid u tot renoveren aan te zetten. Wie binnen vijf jaar vanaf de aktedatum van de schenking voor minstens 10.000 euro (exclusief btw) ingrijpende energetische renovatiewerken laat uitvoeren door een aannemer die daar een attest voor aflevert, kan genieten van een verlaagd tarief. Zelf aan de slag gaan levert geen korting op.

Bij de registratie van de schenking wordt het gewone tarief aangerekend. Na de uitvoering van de werken kunt u het verschil tussen het gewone en het verlaagde tarief terugvragen.

De korting is er altijd voor schenkingen buiten de rechte lijn, bijvoorbeeld tussen broers en zussen. Het gros van de vastgoedschenkingen gebeurt evenwel van (groot)ouders aan (klein)kinderen. Maar zij kunnen maar aanspraak maken op de korting als het gaat om exclusieve woningen met een dito prijskaartje.

Stel dat beide ouders een gezamenlijk tweede verblijf ter waarde van 500.000 euro schenken aan hun twee kinderen. Dan wordt het tarief van de schenkbelasting niet bepaald op de integrale 500.000 euro, maar op vier afzonderlijke schenkingen van 125.000 euro. Het goede nieuws daarvan is dat beide kinderen maar 3 procent schenkbelasting moeten betalen en niet in de schijf van 27 procent vallen. De keerzijde is dat ze geen teruggave kunnen vragen van de betaalde schenkbelasting als ze de woning grondig energiezuiniger maken.

Kredieten

  • Gratis lening bij de Vlaamse overheid

Dit jaar kunt u tot 60.000 euro gratis lenen bij de Vlaamse overheid als u een woning koopt of erft en die energiezuiniger maakt. Hetzelfde geldt als u een woning sloopt en vervolgens heropbouwt. Zowel de gezinswoning als een tweede verblijf of investeringspand om te verhuren komt in aanmerking voor de gratis renovatielening van de Vlaamse overheid.

60.000
gratis lening
Dit jaar kunt u tot 60.000 euro gratis lenen bij de Vlaamse overheid als u een woning koopt of erft en die energiezuiniger maakt.

Woningen en appartementen die niet van eigenaar veranderen, komen niet in aanmerking voor de renteloze renovatielening. U kunt dus geen renteloze lening vragen voor een woning die u al bezit.

Bovendien moet er ook altijd een hypothecair hoofdkrediet worden afgesloten. De looptijd van het renovatiekrediet bedraagt maximaal 20 jaar en kan nooit langer zijn dan de looptijd van het hoofdkrediet.

  • (Groen) renovatiekrediet bij de bank

Bestaan uw verbouwplannen vooral uit energiebesparende of inbraak- en/of brandwerende investeringen? De meeste banken bieden voor dat soort werken groene renovatiekredieten aan met nog strakkere tarieven dan voor de gewone renovatiekredieten. Met een zogenaamde groene renovatielening kunt u investeren in zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp, maar ook in het laten plaatsen van een camerasysteem of brandwerende deuren.

Premies

Wie (energetisch) renoveert, kan genieten van een hele reeks premies van de Vlaamse overheid en van de netbeheerder Fluvius. Er zijn premies voor individuele maatregelen (dakisolatie, muurisolatie...), premies voor het behalen van een bepaalde energieprestatie zoals de EPC-labelpremie en ook premies waarin ook wordt voorzien in trajectbegeleiding (advies, begeleiding werken...).  

Ook de provincies en heel wat gemeenten bieden steun aan verbouwers. Wilt u precies weten welke premies u voor uw verbouwingen en renovatiewerken kunt krijgen, check dan www.premiezoeker.be. Die site geeft een overzicht van de beschikbare Vlaamse, provinciale en gemeentelijke premies.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud