Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Waarom het nuttig kan zijn om een architect te consulteren

Voor sommige verbouwingen heeft u geen architect nodig. Toch kan het nuttig zijn om er een te consulteren.
Advertentie

Over het algemeen geldt de stelregel dat u het best een architect inschakelt wanneer u naar de gemeente trekt om te zien of een bouwvergunning voor uw renovatiewerken nodig is, ook al is dat niet nodig voor de werken die u wenst uit te voeren.

In dat geval kunt u een architect(e) inhuren als consultant. Hij/zij kan u ondersteuning bieden om uw dossier voor te bereiden, zodat u een duidelijke vraagstelling kan voorleggen aan de gemeente. Let wel: architecten doen dat niet gratis.

Wanneer u gaat verbouwen, heeft u doorgaans enkele wensen in gedachten... én een deel van die wensen wilt u graag voor de volle honderd procent realiseren. Door vooraf te brainstormen met uw architect komt er misschien een verrassend idee uit de bus. Dat wordt dan een compleet nieuw concept om al uw wensen te realiseren, maar dan wel op een eenvoudigere manier dan eerst gedacht. En bovendien zonder bouwvergunning.

Meedenken

'Wanneer jonge starters een verouderde stadswoning kopen, dan willen ze die woning ‘opengooien’ en vooral aan de achterzijde extra ruimte creëren. Ergens is het logisch dat ze dan denken om extra volume bij te bouwen om tot een grote open leefkeuken te komen. Vandaar dat ze een bouwvergunning aanvragen. De ambtenaar van ruimtelijke ordening zal dat ook heel beknopt bevestigen: Inderdaad, u heeft een vergunning nodig', aldus een architect.

Misschien kan de keuken uitgebreid worden door de gang ‘open te gooien’ in plaats van een extra aanbouw? Op die manier heeft u geen bouwvergunning nodig.

'Normaal gezien zal de ambtenaar niet proactief meedenken met de verbouwers. Daarvoor hebben ze een architect nodig. Want misschien is het niet eens nodig om extra volume bij te bouwen? Misschien kan de keuken uitgebreid worden door de gang ‘open te gooien’? Zo komen we vanzelf tot een grote open leefkeuken. En dat allemaal zonder extra aanbouw, maar gewoon door het huis slimmer in te delen. Op die manier heeft u geen bouwvergunning nodig, of misschien alleen maar een beperkte vergunning om grote landschapsramen te plaatsen.'

Masterplan

Naast het technisch doorgronden van uw plannen en de communicatie met de gemeente, is het ook wenselijk om een architect in te schakelen om een masterplan op te stellen. Zo blijft u het bos door de bomen zien bij uw verbouwingen, ook als het om werken gaat waarvoor u geen vergunning nodig heeft. 

De architect maakt dan een overzicht van de uit te voeren werken en stelt een planning op, zodat de werken efficiënt kunnen verlopen. Daarbij is het essentieel dat hij ook uitstippelt hoe de verschillende fases op mekaar afgestemd kunnen worden.

Stel: u wilt een nieuw dak plaatsen. In de meeste gemeenten heeft u voor structurele werken aan het dak wel een vergunning nodig, maar geen architect. Toch is het goed om het dak te laten uittekenen door een architect. Zo bent u zeker dat er in een volgende fase voldoende ruimte is om isolatie te plaatsen. Wanneer u de architect als consultant inschakelt, kunt u vragen om alleen de gewenste hoogte van het dak te bepalen, zonder dat er een echt plan wordt uitgetekend.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud