Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wanneer betaalt u 21 procent btw?

In een aantal scenario’s zal u ook bij renovatie 21 procent btw moeten neertellen.
Advertentie

Op nieuwbouw moet u altijd 21 procent btw betalen. Sommige renovatiewerken kunnen tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent, maar in een aantal gevallen zal u dus ook het hogere tarief van 21 procent betalen.

Doe-het-zelf

Het verlaagde btw-tarief van 6 procent voor renovatie wordt toegepast op de werkuren en materialen die een vakman factureert. Een doe-het-zelver die een woning van minstens tien jaar renoveert, betaalt op de materialen die hij koopt altijd 21 procent btw.

Totaalrenovatie

Bij een totaalrenovatie kan de fiscus oordelen dat er sprake is van een verdoken nieuwbouw, waardoor 21 procent btw moet worden betaald.

Bij een totaalrenovatie kan de fiscus oordelen dat er sprake is van een verdoken nieuwbouw, waardoor 21 procent btw moet worden betaald.

Wanneer is een doorgedreven renovatie geen renovatie meer, maar wel een vernieuwbouw? De btw-wetgeving geeft geen duidelijke omschrijving. In de praktijk wordt aanvaard dat het een renovatie is als de verbouwingen op een relevante wijze steunen op oude dragende muren - vooral de buitenmuren - en meer in het algemeen op de wezenlijke structuur van het gebouw. Bijvoorbeeld als alleen de voorgevel van een gebouw behouden blijft en al de rest wordt afgebroken en opnieuw gebouwd, gaat het om vernieuwbouw en is het btw-tarief van 21 procent van toepassing.

Welbepaalde werken

Ook al komt een woning in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief van 6 procent, toch geldt voor een aantal werken altijd het normale btw-tarief van 21 procent. Dat is het geval voor:

-         De facturen van architecten, bouwingenieurs en veiligheidscoördinatoren.

-         De levering en plaatsing van elektrische toestellen, zelfs al zijn ze ingebouwd in de keuken.

-         Tuinwerkzaamheden en de plaatsing van zwembaden, poolhouses, tuinhuizen, sauna’s, siervijvers, fonteinen.

-         Reinigingswerken, zoals het stofvrij maken van tapijten, het boenen van parketvloeren en het wassen van ruiten.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud