Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie

Wanneer betaalt u 6 procent btw?

In drie scenario’s kan u renoveren tegen het gunsttarief van 6 procent btw.
Advertentie

1. Renovatie

Het verlaagde tarief van 6 procent is er voor de omvorming, renovatie, verbetering, herstelling of het onderhoud van een privéwoning die minstens tien jaar in gebruik is. Het kan gaan om uw gezinswoning, maar evengoed om een tweede verblijf of een woning die u verhuurt. Het tijdstip waarop de woning voor het eerst in gebruik werd genomen, kunt u aantonen aan de hand van uw inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente, facturen van een verhuizingsfirma of de water- en gasfactuur.

10
jaar
Het verlaagde tarief van 6 procent is er voor de omvorming, renovatie, verbetering, herstelling of het onderhoud van een privéwoning die minstens tien jaar in gebruik is.

Het is overigens niet nodig dat de woning dag op dag tien jaar oud is. Het volstaat dat u uw intrek in de woning nam in de loop van het tiende kalenderjaar dat voorafgaat aan de werken.

Als de werken worden uitgevoerd door een vakman, betaalt u zowel op de gefactureerde werkuren als op de gebruikte materialen 6 procent btw.

Voor welke werken geldt het verlaagde btw-tarief van 6 procent?

-         Werken in uw woning: het plaatsen van sanitair, nieuwe elektriciteit, centrale verwarming, isolatie, vloerbekleding, keuken, schilderwerken en behang...

-         Werken aan de buitenkant van uw woning: vernieuwen van de voorgevel, (rol)luiken en rolgordijnen, een veranda aan uw woning, een terras grenzend aan uw woning...

-         Onderhoud

-         Vegen van de schoorsteen, het ontstoppen van rioleringen en leidingen, onderhoud van de centrale verwarming...

2. Uitbreiding

Ook een uitbreiding kan tegen 6 procent btw, maar de regels zijn nog strikter. Een eerste bijkomende voorwaarde is dat de oppervlakte van het oude gedeelte groter moet zijn dan de helft van de totale oppervlakte van het wooncomplex na de uitvoering van de werken. Een woning van 200 vierkante meter die wordt uitgebreid tot 300 vierkante meter voldoet aan die voorwaarde. De helft van 300 vierkante meter is 150 vierkante meter en dus kleiner dan het oude gedeelte van 200 vierkante meter.

Ook een uitbreiding kan tegen 6 procent btw, maar de regels zijn nog strikter.

In de praktijk zal de rechter dat oppervlaktecriterium in vele gevallen naast zich neerleggen en concreet nagaan of het gaat om een renovatie dan wel een vernieuwbouw.

Een tweede voorwaarde is dat het nieuwe gedeelte het oorspronkelijke gebouw moet aanvullen en er een geheel mee moet vormen. Als niet aan die voorwaarden is voldaan, wordt het normale btw-tarief van 21 procent niet alleen toegepast op het nieuwe deel, maar ook op de werken aan het oude gedeelte.

3. Afbraak en heropbouw

In 32 steden en gemeenten kan de afbraak en heropbouw tegen 6 procent btw en niet tegen het gebruikelijke tarief van 21 procent voor nieuwbouw. Die maatregel kwam er om de verloedering in steden tegen te gaan. Op het hele grondgebied van die stad - en niet alleen in stadskankers of bepaalde wijken - is het mogelijk een gebouw volledig af te breken en weer op te bouwen tegen 6 procent btw.

32
steden en gemeenten
In 32 steden en gemeenten kan de afbraak en heropbouw tegen 6 procent btw en niet tegen het gebruikelijke tarief van 21 procent voor nieuwbouw.

Wat de functie van het gebouw is voor de afbraak speelt geen rol. Maar het heropgebouwde gebouw moet wel hoofdzakelijk als privéwoning gebruikt worden.

Het gaat om de stedelijke centra van Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Mechelen, Bergen, La Louvière, Sint-Niklaas, Seraing en Luik. Ook Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers en Namen vallen onder de regeling. Op het grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het om Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek, Vorst, Elsene, Ukkel, en Etterbeek.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud