Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel huur mag de verhuurder vragen

De verhuurder mag vrij zijn huurprijs bepalen. Als u wil weten of de gevraagde huur marktconform is, is een eerste optie om op enkele vastgoedsites te zoeken naar vergelijkbare huizen en appartementen in de buurt.

Een andere optie is surfen naar huurschatter.be. Die site lanceerde de Vlaamse overheid enkele jaren geleden. Achter de huurschatter gaat een hele batterij onderzoeken schuil van de KU Leuven en het Steunpunt Wonen van de Vlaamse overheid. Huurschatter.be baseert de prijsschatting op drie grote parameters: grootte, kwaliteit en ligging. Huurt u in Brussel, dan vindt u op huurprijzen.brussels een overzicht van de indicatieve huurprijzen per wijk en volgens de kenmerken van de woning.

De ligging is volgens makelaars de belangrijkste factor in de prijsbepaling. Huurschatter.be kijkt naar de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de omgeving, naar prijzen van soortgelijke woningen in de regio, maar ook naar het gemiddelde inkomen in de streek, en het aantal hoogopgeleiden.

De huurschatter baseert zijn schattingen op een steekproef van actuele huurcontracten. Die bieden echter niet noodzakelijk het beste beeld van de huidige marktconforme prijzen. Zodra een contract is afgesloten, kan de huurprijs alleen nog worden geïndexeerd (doorlinken naar ‘zo indexeert u de huurprijs’). Die indexering houdt geen rekening met de trend op de huurmarkt en het spel van vraag en aanbod in een gemeente, stad of regio.

7
woontypes
De CIB-huurbarometer maakt een onderscheid tussen zeven woontypes: rijhuis, halfopen, vrijstaand, appartement, studio, kamer en villa.

De huurbarometer van CIB biedt wel een beeld van wat een huurder gemiddeld betaalt op het moment dat hij een nieuwe huurwoning zoekt. De cijfers in de barometer zijn gebaseerd op de huurcontracten die jaarlijks in Vlaanderen en Brussel worden afgesloten door de leden-makelaars van de beroepsfederatie Confederatie van Immobiliën (CIB) Vlaanderen. Ze zijn vrij representatief voor de hele privéhuurmarkt in Vlaanderen en Brussel.

De CIB-huurbarometer maakt een onderscheid tussen zeven woontypes: rijhuis, halfopen, vrijstaand, appartement, studio, kamer en villa. Als er voldoende transacties zijn, worden cijfers bekendgemaakt per gemeente. Voor grote steden is zelfs een opsplitsing op basis van postnummers mogelijk. Die kunt u vinden via deze link: https://multimedia.tijd.be/huurprijzen-2019/

 

Welke factoren beïnvloeden de huurprijs?

Openbaar vervoer

Een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer is een pluspunt, maar een stopplaats van de bus of tram vlak voor de deur heeft eerder een negatieve invloed op de huurprijs. Idem voor een woning waar regelmatig treinen voorbijrazen. Buiten de stadscentra speelt de nabijheid van het openbaar vervoer veel minder een rol.

Garagebox

Voor een landelijk gelegen appartement waar ruimte genoeg is om - gratis - te parkeren, is een staanplaats geen meerwaarde. Een gesloten garagebox wel, want die kan de huurder als bijkomende opslagruimte gebruiken. In een stadsomgeving is zowel de garagebox als de staanplaats een meerwaarde. Een gesloten garagebox heeft de grootste impact omdat die als opbergruimte kan dienen.

Tuin

In een stadskern wordt de aanwezigheid van een tuin of terras gewaardeerd, wat tot een hogere huurwaarde leidt. In niet-stedelijke gebieden, waar huurders voldoende groen in de omgeving hebben, is vooral de bewoonbare oppervlakte van belang. Is er een tuin, let er dan op dat die er verzorgd bij ligt.

Indeling

Een ruime woning met één slaapkamer zal goedkoper zijn dan een woning met dezelfde bewoonbare oppervlakte en drie of vier kamers.

De ene vierkante meter is de andere niet. De huurprijs blijft namelijk niet in dezelfde mate toenemen naargelang de huurwoning groter is: het prijsverschil tussen een appartement van 70 en een van 80 vierkante meter is groter dan dat tussen een appartement van 150 en een van 160 vierkante meter.

Ook de indeling van die oppervlakte kan tot verschillen leiden. Een ruime woning met één slaapkamer zal goedkoper zijn dan een woning met dezelfde bewoonbare oppervlakte en drie of vier slaapkamers.

Kelder en lift

Bepaalt ook mee de huurprijs: de aanwezigheid van een kelder en van een lift. Het onderhoud ervan zit in de gemeenschappelijke kosten die de verhuurder moet dragen en heel wat verhuurders rekenen die door in de huurprijs.

De verdieping waarop het appartement ligt, kan zowel een positief als een negatief effect hebben. Ligt het appartement in een gebouw met een lift op de vijfde verdieping met een prachtig uitzicht, dan zal dat de huurprijs omhoogduwen. Moet u via de trap naar de vijfde verdieping en kijkt u daar uit op een buitenmuur, dan zal dat de huurprijs naar beneden halen.

Energie

Kandidaat-huurders houden almaar meer rekening met hoe energiezuinig een woning is. Is de woning goed geïsoleerd? Is de verwarming up-to-date? Hoe energiezuiniger, hoe lager de maandelijkse energiekosten. De huurprijs van zo’n pand zal hoger liggen.

Keuken

Ook aan de keuken en het sanitair besteden de meeste huurders aandacht. Een basiskeukentje met een spoelbak en een kookplaat volstaat niet meer. Huurders willen een vaatwasser en een goede, ruime koelkast.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud