Mijn geld Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Sociale huurder kan onmiddellijk lagere huurprijs vragen

Een sociale huurder die door het coronavirus zijn inkomsten met minstens 20 procent ziet terugvallen, kan onmiddellijk een lagere huurprijs vragen. Hij hoeft daarvoor niet drie maanden inkomstenverlies te lijden.
©Photo News

De sociale huurprijzen worden berekend op het inkomen van de huurders. In normale omstandigheden kan de huurder maar een vermindering van de huurprijs krijgen als zijn inkomen gedurende drie maanden met minstens 20 procent is gedaald is. 

Als de sociale huurder kan bewijzen dat zijn inkomsten door de coronapandemie gedaald zijn, krijgt hij meteen een tijdelijke huurprijsaanpassing.

Matthias Diependaele
Vlaams minister van Wonen

Vanwege het coronavirus versoepelt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) die voorwaarde. 'Als de sociale huurder kan bewijzen dat zijn inkomsten door de coronapandemie gedaald zijn, krijgt hij meteen een tijdelijke correctie', vertelt Diependaele. Het volstaat dat hij een bewijsstuk kan voorleggen dat zijn inkomen de laatste maand met 20 procent gedaald is. 

Advertentie

De huurder moet aan de verhuurder een attest van de RVA, zijn uitbetalingsinstelling of zijn werkgever overhandigen waaruit de inkomstenterugval blijkt, samen met de nodige bewijsstukken waarmee de verhuurder het huidige inkomen kan berekenen. De verhuurder kan dan nagaan of het huidige inkomen 20 procent lager ligt dan het referentie-inkomen.

De lagere huurprijs geldt dan voor minstens drie maanden. Want op zijn vroegst na drie maanden kan de verhuurder aan de huurder vragen het bewijs te leveren dat hij nog steeds 20 procent minder verdient.

Met hoeveel de huurprijs daalt, hangt af van geval tot geval. 'Het soort woning, het aantal inwoners, de marktwaarde van de woning en de energiescore bepalen mee de huurprijs', valt te horen op het kabinet van Diependaele. 'Er is dus geen vast percentage waarmee de huurprijs zakt bij een inkomstendaling van 20 procent.'

Verhuurkantoor

Een sociale huurder die bij een Sociaal Verhuurkantoor (SVK) huurt, kan een betalingsregeling afspreken met het SVK. Hij kan samen met het SVK uitstel van betaling van de maandelijkse huurprijs of een tijdelijke vermindering van de maandelijkse huurprijs overeenkomen. De betalingsachterstand die daardoor ontstaat, zal de huurder nadien afbetalen in maandelijkse schijven. 

Indien het SVK door de tijdelijke vermindering aan huurinkomsten zelf moeilijkheden ondervindt om de huurprijs te betalen aan de eigenaar-hoofdverhuurder, kan het voor een tijdelijk overbruggingskrediet een beroep doen op een renteloze lening van de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.