Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Student kan kosteloos zijn kot opzeggen

Studenten kunnen sinds begin 2019 in Vlaanderen gemakkelijker onder hun huurcontract uit. Dat heeft verhuurders van studentenkoten ertoe aangezet omzichtiger met die contracten om te springen.

Sinds 1 januari 2019 is het Vlaams woninghuurdecreet van kracht. Voor het eerst is in de nieuwe wetgeving over huren en verhuren een hoofdstuk gewijd aan de verhuur van studentenkamers en -studio’s.

3
3
Studenten kunnen kosteloos een huurcontract opzeggen als dat minstens drie maanden voor de aanvang van de huurperiode gebeurt.

Een belangrijk nieuw element is dat studenten kosteloos een huurcontract kunnen opzeggen als dat minstens drie maanden voor de aanvang van de huurperiode gebeurt. Bij een latere verbreking moet een opzeggingsvergoeding van twee maanden huur worden betaald.

De student meteen bij het ondertekenen van het contract twee maanden huurwaarborg laten betalen, behoort niet tot de mogelijkheden. Die waarborg moet maar ten vroegste drie maanden voor de aanvang van de huur gestort worden.

Eigenaars van studentenkamers zagen die bepaling in de wet met lede ogen aan. Het maakt het voor studenten mogelijk in het voorjaar verschillende contracten te ondertekenen en pas later definitief te kiezen welke kamer ze willen. De verhuurders die hun contract opgezegd zien, moeten die kamer dan opnieuw te huur aanbieden, vaak op een moment dat de vraag al flink is geslonken.

Breken met gewoonten

Studentenkamers pas later te huur aanbieden betekent wel dat eigenaars van studentenwoningen met gewoonten uit het verleden moeten breken. Vaak worden kamers langer dan drie maanden voor de aanvang van het academiejaar te huur gezet. In Leuven bijvoorbeeld begint het verhuurseizoen al in maart, omdat de eigenaars van studentenkamers gebruik willen maken van de stroom aspirant-studenten die in die periode naar de opendeurdagen komen.

Het vragen van een voorschot op de huur kan een rem zetten op het vroegtijdig opzeggen van een huurcontract.

‘Aan verhuurders die wel al vroeg met de verhuring voor het nieuwe academiejaar beginnen en dus al snel een huurcontract ondertekenen, raden wij aan de student te vragen op het ogenblik van de ondertekening de eerste maand huur te betalen. Dat is volledig wettelijk en dat gebeurt ook bij de ‘gewone’ verhuringen voor een hoofdverblijf’, zegt Katelijne D’Hauwers van de Verenigde Eigenaars.

Het vragen van een voorschot op de huur kan een rem zetten op het vroegtijdig opzeggen van een huurcontract, maar een garantie biedt het uiteindelijk niet. ‘De verhuurder zal altijd die maand huurgeld moeten terugbetalen als de huurder langer dan drie maanden voor de aanvang van de huur het contract opzegt’, zegt D’Hauwers. ‘Maar het leidt er mogelijk wel toe dat studenten niet onbezonnen een contract ondertekenen of verscheidene contracten bij meerdere verhuurders tekenen.’

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud