Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Kopen of huren: wat zijn de voor- en nadelen

Veel Belgen dromen ervan een eigen woning te bezitten. Anderen huren liever. Wie doet vanuit financieel oogpunt de beste zaak?

Het is een vraag die soms tot verhitte discussies leidt: kopen we een woning of zullen we er een huren? Het belangrijkste argument om de aankoop van een woning te verdedigen is dat men er op het einde van de rit eigenaar van is. Huren komt in die visie neer op: ‘sparen voor een ander’.

Voorstanders van huren vinden dan weer dat een huis aankopen zeer veel kosten met zich meebrengt en dat ze dat geld liever anders besteden of beleggen.

Alle voor- en nadelen van kopen en huren op een rij.

Kopen

 Voordelen

+ Het geld dat u aan de afbetaling van uw huis besteedt, blijft binnen uw patrimonium.

 + Investeren in vastgoed is op lange termijn nog altijd een goede keuze. Bovendien is het momenteel voor velen, dankzij de lage hypothecaire rente, een haalbare investering.

 Nadelen

 - Er kruipt veel energie en tijd in: u moet onderhandelingen voeren met de verkoper, een hypothecaire lening afsluiten bij de bank, bij de notaris langsgaan. Dat levert soms stress op.

 - Voor het kopen van een huis moet u al een flinke som bij elkaar gespaard hebben.

- U zet zich met de aankoop van een huis tamelijk vast. Doorgaans is het de bedoeling in het huis te blijven wonen. Als u bijvoorbeeld aan de andere kant van het land moet gaan werken, moet u de lange reistijden naar kantoor voor lief nemen.

 - Een eigen huis leidt tot extra kosten. Een dak dat begint te lekken, een verwarmingsinstallatie die het begeeft… Als huurder kunt u voor die zaken gewoon naar de huiseigenaar bellen. Ga ervan uit dat een huiseigenaar elk jaar 1 tot 1,5 procent van de aankoopprijs aan kosten heeft. Bovendien moet hij nog belasting betalen op  het kadastraal inkomen.

Huren

 Voordelen

 + Een huurcontract opzeggen gaat gemakkelijk. U moet alleen met een eventuele opzegtermijn rekening houden. Als u wil verhuizen, kan dat veel sneller gaan dan wanneer u een huis moet verkopen en tegelijk ook een andere woning moet aankopen.

 + Als huurder hebt u weinig of geen grote kosten. De verf en de gordijnen zullen voor uw rekening zijn en in mede-eigendom zult u de gemeenschappelijke kosten moeten betalen. Daar houdt het zowat mee op, want verbouwingswerken of herstellingen van schade die u zelf niet heeft veroorzaakt, zijn ten laste van de eigenaar.

 Nadelen

 - Het belangrijkste nadeel (dat vaak als dooddoener wordt aangehaald) is dat het geld dat u aan huur besteedt, verloren is. Een huis huren zou synoniem zijn met ‘sparen voor een ander’. Die visie gaat echter voorbij aan het feit dat mensen die een woning huren, normaal meer geld ter beschikking hebben om te investeren. Wie een woning huurt, moet alleen de maandelijkse huur betalen en kan de eigen inbreng die er doorgaans nodig is om een woning te kopen en te onderhouden meteen investeren. Meestal ligt de huurprijs ook onder de maandelijkse afbetalingssom voor een woning.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud