Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Hoe bepaalt u de juiste huurprijs?

De ligging, de grootte en de kwaliteit: vooral die parameters bepalen hoeveel huur u kunt vragen. Ook energiezuinigheid speelt een steeds grotere rol.

Een eerste optie om een huurprijs op uw pand te kleven is op enkele vastgoedsites zoeken naar vergelijkbare huizen en appartementen in de buurt.

Een andere optie is surfen naar huurschatter.be. Die site lanceerde de Vlaamse overheid enkele jaren geleden. Achter de huurschatter gaat een hele batterij onderzoeken schuil van de KU Leuven en het Steunpunt Wonen van de Vlaamse overheid. Huurschatter.be baseert de prijsschatting op drie grote parameters: grootte, kwaliteit en ligging. Verhuurt u in Brussel, dan vindt u op huurprijzen.brussels een overzicht van de indicatieve huurprijzen per wijk en volgens de kenmerken van de woning.

Ligging

De ligging is volgens makelaars de belangrijkste factor in de prijsbepaling. Huurschatter.be kijkt naar de bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de omgeving, naar prijzen van soortgelijke woningen in de regio, maar ook naar het gemiddelde inkomen in de streek, en het aantal hoogopgeleiden.

De huurschatter baseert zijn schattingen op een steekproef van actuele huurcontracten. Die bieden echter niet noodzakelijk het beste beeld van de huidige marktconforme prijzen. Zodra een contract is afgesloten, kan de huurprijs alleen nog worden geïndexeerd. Die indexering houdt geen rekening met de trend op de huurmarkt en het spel van vraag en aanbod in een gemeente, stad of regio.

De huurbarometer van CIB biedt wel een beeld van wat een huurder gemiddeld betaalt op het moment dat hij een nieuwe huurwoning zoekt. De cijfers in de barometer zijn gebaseerd op de huurcontracten die jaarlijks in Vlaanderen en Brussel worden afgesloten door de leden-makelaars van de beroepsfederatie Confederatie van Immobiliën (CIB) Vlaanderen. Ze zijn vrij representatief voor de hele privéhuurmarkt in Vlaanderen en Brussel.

7
7
De CIB-huurbarometer maakt een onderscheid tussen zeven woontypes: rijhuis, halfopen, vrijstaand, appartement, studio, kamer en villa.

De CIB-huurbarometer maakt een onderscheid tussen zeven woontypes: rijhuis, halfopen, vrijstaand, appartement, studio, kamer en villa. Als er voldoende transacties zijn, worden cijfers bekendgemaakt per gemeente. Voor grote steden is zelfs een opsplitsing op basis van postnummers mogelijk. Die kunt u vinden via deze link: https://multimedia.tijd.be/huurprijzen-2019/

Welke factoren beïnvloeden de huurprijs?

Openbaar vervoer

Een goede bereikbaarheid met het openbaar vervoer is een pluspunt, maar een stopplaats van de bus of tram vlak voor de deur heeft eerder een negatieve invloed op de huurprijs. Idem voor een woning waar regelmatig treinen voorbijrazen. Buiten de stadscentra speelt de nabijheid van het openbaar vervoer veel minder een rol.

Garagebox

Voor een landelijk gelegen appartement waar ruimte genoeg is om - gratis - te parkeren, is een staanplaats geen meerwaarde. Een gesloten garagebox wel, want die kan de huurder als bijkomende opslagruimte gebruiken. In een stadsomgeving is zowel de garagebox als de staanplaats een meerwaarde. Een gesloten garagebox heeft de grootste impact omdat die als opbergruimte kan dienen.

Tuin

Een ruime woning met één slaapkamer zal goedkoper zijn dan een woning met dezelfde bewoonbare oppervlakte en drie of vier kamers.

In een stadskern wordt de aanwezigheid van een tuin of terras gewaardeerd, wat tot een hogere huurwaarde leidt. In niet-stedelijke gebieden, waar huurders voldoende groen in de omgeving hebben, is vooral de bewoonbare oppervlakte van belang. Is er een tuin, let er dan op dat die er verzorgd bij ligt.

Indeling

De ene vierkante meter is de andere niet. De huurprijs blijft namelijk niet in dezelfde mate toenemen naargelang de huurwoning groter is: het prijsverschil tussen een appartement van 70 en een van 80 vierkante meter is groter dan dat tussen een appartement van 150 en een van 160 vierkante meter.

Ook de indeling van die oppervlakte kan tot verschillen leiden. Een ruime woning met één slaapkamer zal goedkoper zijn dan een woning met dezelfde bewoonbare oppervlakte en drie of vier slaapkamers.

Kelder en lift

Bepaalt ook mee de huurprijs: de aanwezigheid van een kelder en van een lift. Het onderhoud ervan zit in de gemeenschappelijke kosten die de verhuurder moet dragen en heel wat verhuurders rekenen die door in de huurprijs.

De verdieping waarop het appartement ligt, kan zowel een positief als een negatief effect hebben. Ligt het appartement in een gebouw met een lift op de vijfde verdieping met een prachtig uitzicht, dan zal dat de huurprijs omhoogduwen. Moet u via de trap naar de vijfde verdieping en kijkt u daar uit op een buitenmuur, dan zal dat de huurprijs naar beneden halen.

Energie

Kandidaat-huurders houden almaar meer rekening met hoe energiezuinig een woning is. Is de woning goed geïsoleerd? Is de verwarming up-to-date? Hoe energiezuiniger, hoe lager de maandelijkse energiekosten. De huurprijs van zo’n pand zal hoger liggen.

Keuken

Ook aan de keuken en het sanitair besteden de meeste huurders aandacht. Een basiskeukentje met een spoelbak en een kookplaat volstaat niet meer. Huurders willen een vaatwasser en een goede, ruime koelkast.

Schilderbeurt

Verzorg het uitzicht van een huurpand. Een schilderbeurt is bijvoorbeeld een nuttige investering. Ze kost relatief weinig en maakt een groot verschil voor de indruk die een woning maakt. Als alles op punt staat, kunt u niet alleen een mooiere prijs vragen, u vindt ook gemakkelijker een huurder én een betere huurder. Als er al sporen van slecht onderhoud zijn, gaan huurders anders met een woning om.

Overbodige luxe

Super-de-luxe investeringen hebben dan weer minder zin. De huurmarkt is uitermate budgetgevoelig, aangezien een groot gedeelte van de huurmarkt bestaat uit mensen die om financiële redenen niet kunnen kopen. Ook mensen die een paar jaar willen sparen voor ze iets kopen, houden doorgaans de vinger op de knip.

Tips om een hogere huurprijs te kunnen vragen
  • Geef de looks van de woning een upgrade. Een schilderbeurt kost weinig, maar maakt een groot verschil. Let erop dat de details goed afgewerkt zijn en dat het geheel er netjes uitziet.
  • Als er een tuin is: maak dan dat die er verzorgd bij ligt.
  • Vervang een verouderde keuken of badkamer. Die hoeft niet peperduur te zijn, wel aantrekkelijk en degelijk. Een vaatwasser is populair.
  • Investeer niet in luxe zoals een jacuzzi of stoombad, want die uitgaven betalen zich niet terug. Er is te weinig vraag naar.
  • Heb oog voor de energieprestaties van de woning, want die winnen aan belang. De woning degelijk isoleren en een verouderde verwarming vervangen levert een hogere huurprijs op.
  • Prijs uzelf niet uit de markt. Vergelijk met andere huurpanden: waar ligt de bovengrens in de buurt?
  • Investeer in de juiste omgeving. Van een appartement in een afgeleefd flatgebouw een pareltje maken heeft weinig zin. Een duur en luxueus pand neerpoten in een slechte buurt ook niet.

 

Gesponsorde inhoud