Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Verhuren via makelaar of liever zelf?

Steeds meer verhuurders schakelen een vastgoedmakelaar in om een nieuwe huurder te vinden. Ook nadien kunt u sommige zaken aan hem uitbesteden. Al hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan vast.

Via websites als immoweb.be, zimmo.be of immovlan.be kunt u gemakkelijk zelf een zoekertje plaatsen om uw pand te verhuren. Dat zal u een pak minder kosten dan wanneer u een makelaar inschakelt.

Een vastgoedmakelaar mag zijn honorarium vrij instellen. Doorgaans bedraagt de vergoeding voor het zoeken van een geschikte huurder een maand huur, vermeerderd met 21 procent btw. Het commissieloon vervalt als de makelaar geen geschikte huurder vindt.

Niet gemakkelijker

Steeds meer eigenaars doen een beroep op een makelaar om een geschikte huurder te vinden. De wetgeving is de voorbije jaren complexer geworden en ook de verplichtingen nemen toe, waardoor het er voor eigenaars niet gemakkelijker op is geworden om zelf het heft in handen te nemen.

Een makelaar bekommert zich onder meer om de nodige (verplichte) info, attesten en certificaten zoals het energieprestatiecertificaat. De makelaar gaat ook na of de kandidaat-huurder de huurprijs kan betalen, voert de onderhandelingen, stelt het huurcontract op, regelt de bezichtigingen, legt de verhuurder verschillende potentiële huurders voor om uit te kiezen en laat de huurwaarborg in orde brengen.

Hij kan ook de plaatsbeschrijving opstellen en de registratie van het huurcontract in orde brengen. Ook kan hij instaan voor de overname van de nutsvoorzieningen en de opname van de meterstanden.

Doet u een beroep op een vastgoedmakelaar om uw pand te verhuren, dan kunt u die kosten niet afwentelen op de huurder.

Belangrijk om te weten is dat wie een beroep doet op een vastgoedmakelaar om zijn pand te verhuren, die kosten niet kan afwentelen op de huurder.

Rentmeester

Meestal wordt overeengekomen dat de taak van de vastgoedmakelaar erop zit zodra het huurcontract is ondertekend. Het is wel mogelijk om de vastgoedmakelaar nadien in te schakelen als rentmeester.

Het takenpakket is zo uitgebreid als de verhuurder dat zelf wil: het maandelijks innen en doorstorten van het huurgeld, aanmaningen versturen of juridische stappen zetten als de huur niet correct wordt betaald, fungeren als aanspreekpunt van de huurder bij kleine en grote problemen of het regelen van een elektricien, loodgieter of klusjesman voor herstellingen die ten laste vallen van de verhuurder.

Toch zijn er ook zaken die de rentmeester niet kan. Stel dat er een dispuut is tussen de huurder en de eigenaar dat voor de vrederechter uitgevochten wordt, dan zal de verhuurder nog altijd zelf naar het vredegerecht moeten gaan.

8
procent
Schakelt u een makelaar in als rentmeester, dan vraagt die daar veelal een maandelijkse commissie voor van 5% tot 8% van de maandelijkse huur

Rentmeesterschap is vooral geschikt voor verhuurders die zelf weinig tijd hebben, veel panden verhuren of die in het buitenland verblijven en zich moeilijk zelf kunnen ontfermen over de praktische beslommeringen. Bij de keuze van een rentmeester kan het handig zijn om te kiezen voor een lokale vastgoedmakelaar die niet veraf zit van de huurwoningen, net om de opvolging te vergemakkelijken.

Voor het rentmeesterschap hanteren makelaars een maandelijkse commissie, die veelal 5 tot 8 procent bedraagt van de maandelijkse huur.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud