Netto Het antwoord op al uw geldvragen

Haal ik een hogere verkoopprijs met een openbare verkoop

Een openbare verkoop kan een goede manier zijn om een hogere prijs te bedingen voor uw woning. Maar dat zal niet altijd lukken.

Met een openbare verkoop benadert u de vastgoedmarkt op een andere manier. In tegenstelling tot bij een onderhandse verkoop (waarbij een potentiële verkoper doorgaans minder biedt dan de vraagprijs) laat u met een openbare verkoop verschillende kandidaat-kopers opbieden tegen mekaar om zo uit te komen bij de hoogst mogelijke verkoopprijs.

Een openbare verkoop heeft enkel zin voor vastgoed dat goed in de markt ligt.
Bart Van Opstal
notaris

‘In de praktijk levert het biedproces vaak een resultaat op dat de verwachtingen van de verkopers overstijgt. Op voorwaarde natuurlijk dat er voldoende interesse. Een openbare verkoop heeft enkel zin voor vastgoed dat goed in de markt ligt’, zegt notaris Bart Van Opstal.

Gegeerde buurt

Vooraleer u als verkoper overgaat tot een openbare verkoop moet u zich eerst afvragen of er veel interesse zal zijn in de woning of bouwgrond die u aanbiedt. Verwaarloosde woningen die al jaren leegstaan of huizen in een wijk waar nog tien andere woningen te koop staan, zullen in de praktijk weinig kandidaat-kopers naar een openbare verkoop lokken. Dat is anders voor woningen in gegeerde buurten waar zelden een pand te koop komt.

Daarnaast moet u zich ook afvragen hoe discreet u wil blijven. Net omdat het succes van een openbare verkoop valt of staat met het aantal geïnteresseerden, zal een notaris alle registers opentrekken om zo veel mogelijk publiciteit te maken voor het pand en de openbare verkoop. Dat ligt moeilijk bij verkopers die de vastgoedtransactie zo ver mogelijk uit de schijnwerpers willen houden.

Geen garanties

De doorlooptijd van een openbare verkoop is veel korter dan bij een onderhandse verkoop. Meestal zal een notaris gedurende drie à vier weken publiciteit maken en één à twee weken later de zitdag organiseren. In tegenstelling tot vroeger is er ook geen tweede zitdag meer. En van zodra het hoogste bod wordt aangenomen, wordt meteen ook de notariële akte ondertekend.

2
zitdag
In tegenstelling tot vroeger is er ook geen tweede zitdag meer.

Daarmee is de verkoop meteen helemaal rond. Van Opstal: ‘Dat is een groot verschil met de onderhandse verkoop, waar er eerst een compromis wordt ondertekend en pas een drietal maanden later de notariële akte.’

Een openbare verkoop biedt natuurlijk geen enkele garantie op een hoge verkoopprijs. Wat als de hoogste biedprijs nog ver onder de verwachtingen van de verkoper blijft? ‘De verkoper heeft altijd het laatste woord. Hij kan altijd beslissen om de verkoop in te trekken’, zegt Van Opstal. Enkel bij een gerechtelijke openbare verkoop (wanneer er bijvoorbeeld beslag werd gelegd op de woning) kan de eigenaar zich niet verzetten tegen de verkoop.

Behalve het gebruikelijke ereloon van de notaris voor de opmaak van de notariële verkoopakte, zijn er voor de verkoper geen extra kosten verbonden aan een openbare verkoop. Het is de koper die de wettelijke vastgelegde publiciteitskosten betaalt aan de notaris.

Online bieden

Tot vorig jaar ging een openbare verkoop steevast door in een café of parochiezaal. Intussen hebben de notarissen met Biddit.be ook een digitaal platform waarop het hele verkoopproces online wordt afgehandeld.

Gesponsorde inhoud