Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoe leest u een schattingsverslag van uw woning?

Wanneer u de waarde van uw woning laat schatten, dan krijgt u daar een verslag van. Hoe moet u dat lezen?

De eerste stap bij de verkoop van uw woning is de vraagprijs bepalen en daarbij is het belangrijk om dadelijk juist te zitten. Een te hoge vraagprijs brengt risico’s met zich mee: in het slechtste geval komen er helemaal geen geïnteresseerde kopers opdagen. Maar een te lage inschatting is uiteraard ook zonde, want dan gaat u misschien tienduizend euro -of een veelvoud daarvan- mislopen.

Een onafhankelijke expert die de regio kent is een goede gids op weg naar een correcte schatting. Hij heeft geen emotionele band met het vastgoed in kwestie en kan dan ook objectief inschatten hoe de markt zal reageren wanneer het te koop wordt aangeboden.

300 à 600
euro
De prijs van een schattingsverslag opgemaakt door een expert kan variëren van 300 tot 600 euro, naargelang de grootte van uw woning.

Vastgoedmakelaars zijn doorgaans ook bereid om uw woning te schatten, en doen het bovendien gratis. In ruil vragen ze dan dat u de woning bij hen in portefeuille geeft voor verdere verkoop en doorgaans krijgt u geen schattingsverslag.

Bij een landmeter-expert betaalt u wel voor een schattingsverslag, en die prijs kan variëren van 300 tot 600 euro, naargelang de grootte van uw woning. Voor die prijs kunt u rekenen op een uitgebreid en transparant verslag.

Geen standaard

Het is echter niet zo dat er gestandaardiseerde richtlijnen bestaan om een schattingsrapport op te stellen. Elke expert maakt voor zichzelf uit welke gegevens hij erin opneemt. Dat maakt dat sommigen het zeer beknopt aanpakken, en ook niet toelichten hoe ze tot een bepaald bedrag gekomen zijn.

Spreek vooraf met de expert af welke elementen u zeker in het schattingsverslag wenst terug te vinden.

U kiest beter voor een expert die wél uitlegt hoe hij tot een bepaald resultaat gekomen is en dat ook expliciet opneemt in het schattingsverslag. Spreek dus vooraf met de expert af welke elementen u zeker in het verslag wenst terug te vinden. Eventueel kan hij dat illustreren aan de hand van een blanco voorbeeld van een eerder uitgevoerde schatting.

In een goed doortimmerd schattingsverslag vindt u zowel de intrinsieke waarde als de verkoopwaarde van uw pand terug:

- De intrinsieke waarde van een pand is de waarde die het heeft voor de verkoper. In theorie kunnen we stellen dat de waarde van een vastgoed bestaat uit de waarde van de grond plus de waarde van het gebouw dat erop staat. Daarbij wordt rekening gehouden met de volumes en nog een aantal andere variabelen (zoals sleet, de EPC-score, de afwerkingsgraad, enz).

- De uiteindelijke verkoopwaarde is bijna altijd lager, aangezien er nog bijkomende kosten op het toneel verschijnen. En die zijn voornamelijk ten laste van de koper, zoals de registratiebelasting en de notariskosten. En vaak komen er ook nog renovatiekosten bij.

Er zijn ook bijkomende data mogelijk die een extra dimensie geven aan het schattingsverslag. Zo zijn er experts die vergelijkingspunten laten zien. Dat zijn dan vergelijkbare panden die in de buurt verkocht werden, waarbij de vraagprijs vermeld wordt en eventueel ook de werkelijke verkoopprijs. Tot slot gaat de expert de verhouding tussen de intrinsieke waarde en de verkoopwaarde vermelden, bijvoorbeeld: de normale verkoopwaarde wordt geschat op ± 85 procent van de intrinsieke waarde.

Moet u het advies volgen?

De keuze is aan de verkoper. Als u ervan overtuigd bent dat de stadsbuurt waar u verkoopt plots in een ‘transitie’ is terechtgekomen en zeer ‘hip’ begint te worden, dan kunt u gerust 10 procent meer vragen. Zeker als u verneemt dat vergelijkbare huizen in de buurt ook hogere prijzen halen.

10
procent
Als u ervan overtuigd bent dat de stadsbuurt waar u verkoopt zeer hip begint te worden, dan kunt u gerust 10 procent meer vragen.

Of misschien bent u ervan overtuigd dat uw woning wel zéér instapklaar is en bovendien in een leuke stijl is ingericht, terwijl er geen andere charmante en instapklare woningen te vinden zijn in de buurt. Doe dan gerust uw ding!

Door 10% meer te vragen dan wat de expert had voorgesteld als verkoopwaarde komen we in de buurt van wat diezelfde expert opgegeven had als de intrinsieke waarde.

De argumentatie blijft gelden: in populaire buurten wordt weleens hoger geboden dan de vraagprijs, gewoon omdat er soms twintig of dertig kandidaten geïnteresseerd zijn in één woning. In zo’n situatie is er altijd wel een koper die het pand koste wat kost wil binnenrijven.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud