Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Hoeveel is uw woning waard?

Het is niet altijd makkelijk om de exacte waarde van uw woning te bepalen. Hoe pakt een ervaren schatter dat aan?

Het is een traditionele oefening voor wie zijn woning wil verkopen: snel op een vastgoedwebsite op zoek gaan naar de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. ‘Daarbij vergeten mensen vaak dat de geafficheerde prijzen slechts vraag- en geen verkoopprijzen zijn. Dat is toch een essentieel verschil’, zegt vastgoedmakelaar en taxateur Walt De Pauw.

‘Bovendien is de waarde van vastgoed afhankelijk van veel verschillende factoren, waardoor twee op het eerste gezicht gelijkaardige woningen op dezelfde locatie toch nog sterk van waarde kunnen verschillen.’

Hoe groot is uw woning?

Een taxatie vertrekt vanuit de omvang van de woning. Afhankelijk van de gehanteerde methodiek wordt daarvoor uitgegaan van de oppervlakte (doorgaans voor appartementen) of van het volume (voor huizen).

Mensen vergeten vaak dat de geafficheerde prijzen slechts vraag- en geen verkoopprijzen zijn. Dat is toch een essentieel verschil.
Walt De Pauw
taxateur

De Pauw: ‘Een appartement heeft meestal een standaard plafondhoogte, terwijl sommige huizen – denk maar aan villa’s of herenhuizen – vaak een afwijkende en hogere plafondhoogte hebben. De gebruikte materialen voor die extra plafondhoogte moet uiteraard in rekening worden gebracht.’

Vervolgens wordt de oppervlakte- of volumeprijs vermenigvuldigd met een eenheidsprijs in functie van de afwerking van de woning. Daarbij maakt de taxateur onder meer een onderscheid tussen een bescheiden woning, een standaardwoning, een nieuwbouwwoning of een luxewoning.

De afwerkingsgraad is de optelsom van verschillende factoren: beschikt de woning over een natuurstenen vloer of een vloer met keramiektegels? Is er dubbele beglazing of thermische beglazing? Hangen er schildersdeuren of eikenhouten deuren?

Slijtage

De omvang van de woning en de afwerkingsgraad leveren de constructiewaarde op. Die zal de taxateur vervolgens corrigeren met de slijtage. Vier elementen hebben daarop een invloed: de ouderdom van de woning, de intensiteit van het gebruik, de frequentie van het onderhoud en ook de kwaliteit van het onderhoud.

Een likje verf verhoogt misschien niet de waarde van uw woning, maar kan er wel voor zorgen dat de woning sneller wordt verkocht.

‘Houten ramen moeten bijvoorbeeld regelmatig worden gebeitst. Als dat enkele jaren niet is gebeurd, heeft dat onvermijdelijk een negatief effect op de waarde van de woning’, zegt De Pauw.

Aan de waarde van de woning zelf, voegt de taxateur uiteraard ook de waarde van de netto-grondwaarde toe (dus exclusief de gebouwen). Die is naast de oppervlakte afhankelijk van onder meer de oriëntatie en de configuratie (een rechthoekige tuin is doorgaans interessanter dan een langgerekte smalle tuin).

Likje verf

De woning opfrissen met een nieuw likje verf zal de waarde ervan niet fundamenteel veranderen. Daarvoor spelen te veel factoren een rol bij de taxatie van vastgoed. ‘Een likje verf kan de woning netter en sfeervoller maken. Dat verhoogt misschien niet de waarde, maar het kan er wel voor zorgen dat de woning sneller wordt verkocht. En dat is toch ook iets waard’, besluit De Pauw.

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud