Netto Het antwoord op al uw geldvragen
Advertentie
Advertentie

Wat u moet weten over een online openbare verkoop

Vier op de vijf openbare verkopen gebeuren online. Wat moet u weten voor u zich naar uw notaris rept?
Via een openbare verkoop worden panden per opbod verkocht. De verkoop kan vrijwillig plaatsvinden - dan kiest de verkoper zelf om zijn pand openbaar te verkopen - of gedwongen - als een rechtbank dat zo beslist.
Een openbare verkoop wordt georganiseerd door een notaris. Vroeger gebeurde dat doorgaans in een café of in een parochiezaal. Maar sinds 2018 kan het hele proces ook online worden afgehandeld via Biddit.be, het onlineplatform van de notarissen.

1. Hoe begin ik eraan?

U kunt zelf uw notaris kiezen. Die kan u ook helpen bij het schatten van uw pand. Overhandig aan uw notaris alle documenten die nodig zijn om het pand te kunnen verkopen. Het gaat onder meer over het attest van de elektrische keuring, het energieprestatiecertificaat (epc) en het postinterventiedossier. Sommige attesten kan uw notaris opvragen, andere moet u hem bezorgen.

2. Hoe wordt de instelprijs bepaald?

De instelprijs is de startprijs voor de biedingen. Het is aan de verkoper en de notaris om dat startbedrag te bepalen. Daar bestaan echter geen regels voor. De verkoper kan zijn pand wel eerst laten schatten door de notaris om te zien hoeveel het waard is, en aan de hand daarvan een instelprijs bepalen. Een koper kan geen bod onder de instelprijs doen. Die moet dus minstens het bedrag bieden dat gevraagd wordt.

3. Wanneer beginnen de biedingen?

De aanvang van een openbare verkoop wordt vooraf op het platform Biddit.be aangekondigd. De biedingen zelf lopen gedurende acht kalenderdagen.

4. Kan de verkoper zien wie biedt?

Nee, biedingen zijn anoniem. De verkoper krijgt alleen het bedrag te zien dat voor zijn pand geboden wordt. Alleen de notaris ziet van wie het bod afkomstig is. De verkoper krijgt de koper pas te zien op het moment dat het proces-verbaal van toewijzing wordt getekend bij de notaris.

5. Wat met biedingen in de laatste minuut van het biedproces?

Wie al eens deelnam aan een onlineveiling - al was het op eBay - kent het fenomeen: vaak barst de biedstrijd pas in de laatste minuten los. Om te vermijden dat iedereen in de laatste minuut zou bieden, werkt Biddit.be met een zandlopersysteem. Als in de laatste vijf minuten van het biedproces een bod komt, wordt de biedtijd met vijf minuten verlengd.
CitationDie verlengingen kunnen tot uiterlijk middernacht van de achtste dag gaan. Let wel: alleen initiële bieders kunnen in die extra time nog meedingen naar het pand. Nieuwe bieders worden niet meer toegelaten.

6. Hoeveel kost een online openbare verkoop?

Een pand openbaar verkopen is niet gratis. Anders dan een vastgoedmakelaar (2 à 3% van de verkoopprijs + 21% btw) werken notarissen niet met een vaste commissie. De prijs is sterk afhankelijk van uw wensen. Hoeveel publiciteit wilt u voeren? Hoeveel bezoekdagen wilt u organiseren? Hou toch rekening met een paar duizenden euro's.

7. Kan ik mij terugtrekken uit het biedproces?

Een verkoper blijft vrij om zich terug te trekken uit het biedproces als de gewenste prijs niet werd bereikt, tenzij hij de notaris een onherroepelijke volmacht heeft gegeven. U kunt vooraf afspreken onder welke minimumprijs de notaris niet mag toewijzen.


Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud