400 Belgen ontvangen verkeerde kiesuitnodiging

(tijdnet/belga) - Een vierhonderdtal stemgerechtigde Belgen die in het buitenland verblijven, hebben een foutieve uitnodiging voor de verkiezingen ontvangen. Ze zouden niet op zondag 18 mei, maar op zaterdag 17 mei moeten komen stemmen. De drukkerij deelde mee haar fout te zullen rechtzetten.

Belgen in het buitenland die op 18 mei hun stem willen uitbrengen, werden tussen november van vorig jaar en maart van dit jaar aangeschreven om hun keuze van stemmen bekend te maken.

Ze hadden vijf mogelijkheden: persoonlijk komen stemmen in België of per volmacht, gaan stemmen in de diplomatieke post in het buitenland (persoonlijk of per volmacht) of tenslotte per brief, aldus Etienne Van Verdeghem op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Belgen in het buitenland die kozen voor het stemmen in de diplomatieke post moeten dat ofwel vrijdag 16 mei doen (als het een niet-Europees land betreft) of op zaterdag 17 mei (als het om een Europees land gaat).

Drukkerij Schaubroek geeft toe dat er een fout is geslopen in de oproepingsbrieven wegens een programmatorische tekortkoming. Volgens een zegsman heeft de drukkerij de Belgen in het buitenland die naar ons land komen om te stemmen over dezelfde kam geschoren als de Belgen die in een Europees land wonen en daar hun stem gaan uitbrengen.

Die laatsten doen dat dus op zaterdag 17 mei, maar de Belgen die in het buitenland wonen en in België zelf komen stemmen, doen dat op zondag 18 mei. In totaal hebben een een vierhonderdtal Belgen in het buitenland een oproepingsbrief met de verkeerde datum gekregen. De meesten zouden in Nederland en Frankrijk wonen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud