Agalev-voorman Jos Geysels neemt ontslag

(tijd) - Jos Geysels (foto: belga) stapt op als politiek secretaris van Agalev. Tegelijk neemt de administratief secretaris, Luc Lemiengre, ontslag. Daarmee nemen ze de verantwoordelijkheid op zich voor de verpletterende nederlaag die hun partij zondag leed. De groenen beslissen pas morgen over hun positie in de Vlaamse regering.

Het ontslag van Geyusels en Lemiengre kwam er na een volle dag crisisberaad. Een partijcongres zal voor de zomervakantie een nieuw duo aanduiden dat de gehavende partij moet reanimeren. Jos Geysels was sinds 1997 politiek secretaris van Agalev. Maar in feite was hij al sinds het midden van de jaren tachtig de feitelijke leider van de Vlaamse groenen.

De in shock verkerende en nu ook onthoofde partij zal toch snel enkele cruciale beslissingen moeten nemen. Waarschijnlijk vallen die tijdens de politieke raad van de partij, morgen. De vraag over de aanwezigheid in de Vlaamse regering is het urgentst. Heel wat Agalev-kopstukken zegden gisteren dat die aanwezigheid 'heel moeilijk' geworden is.

Maar een overhaast vertrek heeft ook schaduwzijden. Het is twijfelachtig of de groenen in het jaar voor de Vlaamse verkiezingen hun politieke maagdelijkheid kunnen herwinnen. De kabinetten van de ministers Vera Dua en Mieke Vogels zijn zowat de laatste vluchtheuvels, op een moment dat het groene partij-apparaat, door het opdrogen van de federale subsidies, grotendeels ontmanteld moet worden.

En omdat de liberalen en socialisten zonder Agalev in het Vlaams Parlement geen meerderheid hebben, kunnen de groenen hun aanwezigheid gebruiken als drukkingsmiddel om nog enkele eisen te realiseren. Zonder hun handtekening is bijvoorbeeld de overstap van minister-president Patrick Dewael naar de federale regering onmogelijk.

Het volledige artikel verscheen in De Financieel-Economische Tijd van 20 mei

Abonnees kunnen de volledige tekst hier lezen

Jos Geysels, een groene realist met principes

Commentaar: De drooglegging

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud