Bekende koppen raken niet verkozen

(belga) - Naast de kandidaten van Agalev en de N-VA die door de slechte verkiezingsuitslag van hun partij niet in het federale parlement verkozen geraakten, zijn er ook bij de andere partijen bekende kandidaten die niet werden verkozen, onder wie Annemie Van de Casteele en Mia De Schamphelaere.

Van de Casteele, voormalig Kamerlid en ex-voorzitster van Spirit, raakte vanop de vijfde plaats op de VLD-Senaatslijst niet verkozen. Jean-Marie Dedecker wipte over haar vanop de zesde plaats. Bij CD&V geraakte zuster Monica Van Kerrebroeck vanop de zevende plaats niet in de Senaat.

Op de Antwerpse Kamerlijst is opvallend dat uittredend senatrice Mia De Schamphelaere, die op de vierde plaats stond, niet verkozen raakte, maar wel de zesde gerangschikte kandidaat Mark Verhaegen. Bij de VLD haalde spoedgevallenarts Luc Beaucourt, voorlaatste bij de effectieven, het niet. Lijstduwster Marleen Vanderpoorten wel. Bij sp.a-Spirit moest Ronny Cuyt (kamerlid tussen 1995 en '99 als opvolger van Jan Peeters) vanop de vijfde plaats de duimen leggen voor een relatief onbekende vrouw op de zevende plaats.

In Brussel-Halle-Vilvoorde raakte Michel Doomst, burgemeester van Gooik, niet verkozen vanop de derde plaats van de CD&V-lijst omdat de partij in die kieskring een zetel verloor. Ook lijstduwer Tom Dehaene (zoon van Jean-Luc) haalde het ondanks zijn 16.800 voorkeurstemmen niet. In Limburg raakte Vlaams parlementslid Johan Sauwens dan weer niet verkozen als duwer op de CD&V-kamerlijst. In Oost-Vlaanderen verliest de partij uittredend Kamerlid Joke Schauvliege, die vanop de vijfde plaats niet verkozen raakte.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud