Belgen in buitenland openen stembusslag

(tijd) - In de nacht van donderdag op vrijdag zijn de eerste Belgen gaan stemmen. Het gaat om landgenoten die in het buitenland verblijven en die ervoor gekozen hebben hun stem persoonlijk uit te brengen in een ambassade of consulaat. Vanaf 24u00 (Belgische tijd) openden de eerste stemlokalen in Australië hun deuren. Van dan af konden de eerste honderd Belgen in Sydney en Canberra hun stemplicht vervullen.

Na Australië volgde Japan. Daar konden 64 landgenoten vanaf 1 uur gaan kiezen in de ambassade in Tokyo en het consulaat in Osaka. Op hetzelfde moment opende ook het kiesbureau in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel zijn deuren voor 30 Belgen. Een uur later volgden dan de 45 Belgen in Peking (China).

De Belgen die in EU-lidstaten wonen, kunnen pas zaterdag gaan stemmen. In Londen komen 335 landgenoten dan persoonlijk hun stem uitbrengen, in Lissabon 160 en in Dublin 65. Als er zich technische problemen zouden voordoen, kunnen de ambassadeurs of consuls-generaal gebruikmaken van een 'hotline' die speciaal voor de verkiezingen werd ingericht.

De laatste 'buitenlandse' stembureaus gaan dicht op zaterdagnamiddag om 14 uur (Belgische tijd). De stemmen worden de dag nadien in Brussel geteld in het 'telbureau van de wereld', dat zich bevindt op de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Naast de ruim 16.000 Belgen die in een ambassade of een consulaat gaan stemmen, brachten ruim 77.000 landgenoten al per brief hun stem uit. Samen met de 21.000 landgenoten in het buitenland die naar België komen of een volmacht verleenden om hier te stemmen, zorgt het Belgische kiezerskorps in de wereld voor 114.000 'extra' stemmen.

NB

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud