CD&V gaat onder De Clerck naar volgende verkiezingen in 2004

(belga) - CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck heeft maandagmorgen een mandaat gekregen van zijn partijbureau om een actieplan op te stellen met het oog op de regionale verkiezingen van 2004. De Clerck wil verder gaan op het pad van de verjonging en de vernieuwing van zijn partij. De Vlaamse regering depanneren als Agalev zou beslissen er uit te stappen, is hij niet van plan.

De Clerck blijft aan als voorzitter na de verkiezingsnederlaag van zijn partij, al neemt hij de volledige verantwoordelijkheid voor het verkiezingsresultaat van CD&V op zich. De partij is verder achteruit gegaan na de historische nederlaag van '99 en verliest een zetel in de Kamer.

"Een historisch dieptepunt, maar dat is geen reden om de kop in het zand te steken. We moeten blijven vechten voor de versteviging van de christendemocratie. De aanhouder wint", aldus De Clerck. Hij wees er ook op dat hij een goed persoonlijk verkiezingsresultaat heeft behaald.

De Clerck gaat op korte termijn een actieplan opstellen met het oog op de verkiezingen voor het Vlaams Parlement van volgend jaar. Hij kondigde aan dat CD&V haar alternatief scherper moet profileren en radicaal moet verjongen en vernieuwen. De Clerck wees onder meer op het goede verkiezingsresultaat van Inge Vervotte (93.000 voorkeurstemmen) in Antwerpen. "Investeren in jonge mensen loont".

De Clerck kondigde - in het licht van de slechte verkiezingsuitslag van Agalev en de N-VA - aan dat CD&V aandacht moet hebben voor het groene en het Vlaamse gedachtengoed. Maar hij wil niet zelf de stap naar de N-VA zetten. Die partij moet zich volgens hem eerst zelf bezinnen over haar verkiezingsresultaat.

De Clerck wil voorts het "positieve en warme verhaal" van zijn partij stellen tegenover het stijgend ongenoegen (de stemmen voor het Vlaams Blok) en nagaan hoe CD&V kan verbreed worden. Hij ziet dat echter ruimer dan andere partijen en denkt ook aan sociale organisaties. Zo stelde hij maandag vast dat het verkiezingsresultaat van Agalev een "nieuw feit" betekent in de relaties tussen het ACW en de groene partij.

Agalev vervangen in de Vlaamse regering als die partij zou beslissen er uit te stappen is volgens De Clerck "niet aan de orde". "We willen de Vlaamse regering verder aanpakken, eerder dan te zoeken hoe zelf deel uit te maken van de macht".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud