Kiesverrichtingen gaan nog tijdje door in Brussel

(belga/tijdnet) - Omstreeks 13.00 uur zijn alle stembureaus's waar met papier en het rode potlood wordt gestemd, gesloten. De stembrieven zijn intussen overgebracht naar de telbureau's, zo bevestigt Binnenlandse Zaken. Waar per computer wordt gestemd, kon de kiezer in principe nog tot 15 uur zijn stem uitbrengen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte al bekend dat in het Brussels gewest een groot aantal stembureau's nog na 15 uur open bleven. Dat is het geval voor een derde van de Brusselse stembureau's, maar ook in Antwerpen en Mechelen blijven sommige stembureaus langer geopend. Op sommige plaatsen staan nog lange wachtrijen.

Dat is het geval in twee stembureau's in Brussel-stad waar kort voor 15.00 uur nog telkens 250 kiezers stonden aan te schuiven. De stembureau's daar blijven wellicht nog tot 17.00 uur open, weliswaar enkel voor diegenen die al aanwezig zijn. Wie nog niet kwam opdagen, mag niet meer binnen. In het kanton Elsene blijven tien à vijftien stembureau's open, vermoedelijk nog tot 16.30 uur. Daar waren files van een uur niet uitzonderlijk. Volgens secretaris Deleener van het kanton Elsene waren kiezers opzettelijk niet te vroeg opgedaagd, uit vrees als bijzitter te worden opgeroepen.

Soortgelijke geluid viel er te horen in Ukkel. Geen grote problemen in Anderlecht, luidt het daar. De meerderheid van de stembureau's sluiten op tijd, meldt het hoofdkiesbureau.

Er zijn verschillende oorzaken waarom de stemverrichtingen bij het elektronisch stemmen trager verlopen: om de leesbaarheid te verhogen, werd een aantal stappen in het stemprogramma toegevoegd, bovendien kan de kiezer na het stemmen zijn keuze nog eens opvragen, waardoor het uitbrengen van de stem per kiezer een halve minuut langer duurt. Daarbovenop komen nog eens de pannes waarmee verschillende stembureaus te kampen kregen.

De grootste panne was in Sterrebeek, waar drie bureau's een uur lang zonder elektriciteit zaten, bevestigde Binnenlandse Zaken.

Enkele verantwoordelijken die toezicht houden op de stemming in het Brussels gewest, relativeren de vertragingen. Er zijn files maar de stembusgang verloopt over het algemeen vlot, luidt het.

Binnenlandse Zaken stelt de kiezers gerust: iedereen die in het stemlokaal aanwezig is, zal zijn stem kunnen uitbrengen, zo nodig ook na 15 uur.

(foto: belga)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud