Liberaal Appel heeft nodige handtekeningen binnen

(belga) - Het Liberaal Appel heeft de nodige handtekeningen verzameld om overal kieslijsten te mogen indienen voor de Kamer (200 tot 500 handtekeningen al naargelang de kieskring) en Senaat (5.000 handtekeningen).

'Nu begint de rush naar de gemeentebesturen om te laten vaststellen dat al die mensen inderdaad in die gemeenten woonachtig zijn', zegt voorzitter Ward Beysen.

Het Liberaal Appel heeft 160 mensen op zijn lijsten staan en met de kandidatuur van Hendrik Boonen, ex-VU en ex-WOW, op de tweede plaats van de senaatslijst, is ook die puzzel vervolledigd. Boonen zal ook lijstduwer zijn van de plaatsvervangers op de Kamerlijst in Antwerpen.

Met zijn uitgesproken rechts programma denkt Beysen enerzijds de rechterzijde van de VLD te kunnen aanspreken en anderzijds een deel van de proteststemmen van het Vlaams Blok. 'Niet alle van de 600.000 Vlamingen die op het Blok hebben gestemd zijn extreem rechts, racistisch of fascistisch', zegt Beysen. Volgens hem sluiten de politieke denkbeelden van die protestkiezers meer aan bij zijn voorstellen.

Wat het cordon sanitair betreft vindt Beysen het belangrijkste dat er met het Vlaams Blok gepraat wordt. Dat betekent nog niet dat er met hen kan bestuurd worden, want vaak zal blijken dat daarvoor het water nogal diep is. 'Maar als goede democraat moeten we het gesprek aangaan. Verder wil ik vandaag niet gaan', zegt hij.

Het cordon is volgens de partijvoorzitter niet het verkiezingsthema, in tegenstelling tot wat het Vlaams Blok zegt. 'De thema's zijn veiligheid en jobs. Nog nooit zijn er zoveel faillissementen geweest als met de liberalen in de regering.'

Beysen denkt dat hij beter zal scoren dan in de peilingen voorspeld wordt, maar zelfs al haalt hij de kiesdrempel(s) niet, denkt hij zeker al op de inhoud van het politieke debat te kunnen wegen. Hij hoopt ook dat er geen hervorming van het Vlaamse kiessysteem komt, want dan denkt hij 'te kunnen wegen op de samenstelling van de volgende Vlaamse regering', omdat de kiesdrempel daar momenteel laag genoeg ligt voor hem.

Ward Beysen kondigt ook het uiteenvallen van de VLD aan. "Want er zijn te veel interne tegenstrijdigheden in die partij. Vorig jaar hebben ze al duizenden lidkaarten verloren", zegt hij. 'Karel De Gucht zal na 18 mei geen partijvoorzitter meer zijn, want hij zal het gelag betalen voor zijn beleid', aldus de voorzitter van het Liberaal Appel.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud