OOST-VLAANDEREN: Verhofstadt bezorgt VLD 1 extra-zetel

(tijd) - In de provincie O-Vlaanderen doet de VLD van premier Guy Verhofstadt het erg goed. De liberalen stijgen van 25,7% tot 30,7% en winnen één zetel. Agalev haalt nog maar 4,5%, duikt onder de kiesdrempel en verliest dus zijn twee zetels.

Het Vlaams Blok wint in Oost-Vlaanderen bijna overal terrein, vooral in het Waasland. De partij gaat van 15,4 naar 16,8% en wint één zetel. Ook in deze provincie realiseert sp.a-spirit een aanzienlijke winst en klimt met 7,9% tot 22,1%. In Dendermonde, de thuisbasis van Norbert de Batselier, gaat sp.a-spirit zelfs met 13% vooruit. De CD&V strandt op 19,1%, een verlies van 2,5%. De N-VA komt niet verder dan 4,3%.

De Oost-Vlaamse liberalen sturen enkele nieuwe gezichten naar de Kamer: fractieleidster in de Dendermondse gemeenteraad Hilde Dierickx en de burgemeester van Geraardsbergen Guido De Padt. De andere verkozenen zijn premier Guy Verhofstadt (die wordt opgevolgd door Geert Versnick), kamervoorzitter Herman De Croo, de uittredende kamerleden Fientje Moerman en Filip Anthuenis en partijvoorzitter Karel De Gucht (die zich mogelijk laat vervangen door Guy Hove).

Het kartel van sp.a en Spirit haalt vijf zetels binnen. Die gaan naar Freya Van den Bossche, Vlaams Spirit-minister Paul Van Grembergen (die in de regering blijft en wordt opgevolgd door Annelies Storms), kamerfractieleider Dirk Van der Maelen, uittredend volksvertegenwoordiger Magda De Meyer en Kurt De Loor (vanop plaats 15). Daan Schalck verliest zijn zetel. Hij ziet De Meyer en De Loor over hem springen.

Het Vlaams Blok wint een zetel. De parlementsleden Francis Van den Eynde, Guy D'Haeseleer, Jaak Van Den Broeck (allen Kamer) en Gerda Staveaux-Van Steenberge (Senaat) zijn de gelukkigen.

De CD&V verliest een zetel. De vier resterende zitjes gaan naar uittredende kamerleden: Tony Van Parys, Pieter De Crem, Greta D'Hondt en Paul Tant. Joke Schauvliege komt niet terug.

Met nog één kanton te tellen - wat de voorkeurstemmen betreft - is het duidelijk dat premier Guy Verhofstadt hét stemmenkanon is in de provincie. Hij haalt ongeveer 139.000 voorkeurstemmen. Freya Van den Bossche is tweede met zo'n 90.000 stemmen, gevolgd door Herman De Croo (ongeveer 67.500), Tony Van Parys (ongeveer 49.000), Pieter De Crem (zo'n 32.000) en Karel De Gucht (ongeveer 29.000).

VLD: 7 (+1)

CD&V: 4 (-1)

Agalev: 0 (-2)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud