Protest stembureau tegen kieskring Brussel

(belga) - Een stembureau in Vollezele, een deelgemeente van Galmaarden, is zondagmorgen een half uur later geopend dan gepland. Het ging om een protest van de voorzitter tegen het feit dat de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde nog niet gesplitst is. Dat meldde het Halle-Vilvoorde Komitee en werd aan Belga bevestigd door burgemeester Pierre Deneyer (CD&V) van Galmaarden.

De actie kaderde in de oproep die het Halle-Vilvoorde Komitee samen met andere Vlaamse verenigingen in april 2002 lanceerde om te weigeren in stem- en telbureaus te zetelen zolang deze kieskring niet gesplitst is. Volgens het comité is het bestaan van de kieskring een ongrondwettelijke en voor Vlaanderen onaanvaardbare situatie. Het comité neemt het ook niet "dat Waalse en Frans-Brusselse verkiezingen tot diep in Vlaanderen gehouden worden".

Volgens het Halle-Vilvoorde Komitee hebben inmiddels 19 Vlamingen om die reden een oproep om te zetelen in een stem- of telbureau, naast zich neergelegd. Recent ondertekenden overigens ook 28 van de 35 burgemeesters van Halle-Vilvoorde en de Vlaams-Brabantse provincieraad de eis tot splitsing van de kieskring. Alhoewel hij een van de ondertekenaars was van deze eis, betreurt de Galmaardse burgemeester Pierre Deneyer de korte staking van de leden van het stembureau in Vollezele.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud