Ruim helft verkiezingskandidaten bekleedt gemeentelijk mandaat

(tijd) - Ruim de helft van de kandidaten op de kieslijsten van de zes grootste Vlaamse partijen is burgemeester, schepen of gemeenteraadslid. Dat blijkt uit een analyse van de afdeling Politologie van de KU Leuven. Een vijfde van alle kandidaten is beroepspoliticus. Ook de vrije beroepen en zelfstandigen zijn met 20 procent goed vertegenwoordigd op de lijsten.

De politologen Stefaan Fiers en Jo Noppe onderzochten de 1.188 kandidaten op de lijsten van Agalev, N-VA, CD&V, spa-spirit, Vlaams Blok en VLD.

Het zijn voornamelijk veertigers (33%) en dertigers (25%) die naar de gunst van de kiezer dingen. Een op de vijf is tussen 51 en 60 jaar oud. Een kleine 14 procent zijn twintigers, slechts 9 procent is ouder dan 61 jaar. De gemiddelde leeftijd is 44,3 jaar. De groep van de twintigers is met 17,1 procent vooral aanwezig bij de opvolgers. Bij de effectieve kandidaten zijn de twintigers met 11,6 procent duidelijk minder vertegenwoordigd. De verkiesbare plaatsen worden vooral bezet door veertigers (40,3%) en vijftigers (23,3%).

Als gevolg van het feit dat op bepaalde lijsten een oneven aantal kandidaten staat, zijn er niet evenveel mannen als vrouwen verkiesbaar op 18 mei: 607 mannen tegenover 581 vrouwen. De vrouwen nemen ook maar 43,2 procent van het aantal verkiesbare plaatsen in.

Een vijfde van de kandidaten is zelfstandige of oefent een vrij beroep uit. Ruim een kwart is bediende of kaderlid. De beroepspolitici vertegenwoordigen ook een vijfde van de lijsten. Voorts zijn er nog de niet-actieven (12,5%), de ambtenaren (10,9%) en de kabinets- en partijmedewerkers (5,2%). Geschoolde en ongeschoolde arbeiders zijn er met 2 procent nauwelijks te vinden op de lijsten.

De kandidaten zijn evenwichtig gespreid over de steden en gemeenten. In de elf grootste steden woont 23 procent van de Vlaamse bevolking. 24,6 procent van de kandidaten woont in die steden. Het nieuwe parlement zal ten slotte allicht veel lokale politici tellen. 52 procent van de kandidaten is burgemeester, schepen of gemeenteraadslid. CD&V voert het lokale peloton aan met maar liefst 131 van de 198 kandidaten.

foto: belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud